5 Feiten over Stellar Lumens

Wanneer je een beetje serieus meedraait in de wereld van cryptocurrencies, bekijk je ook internationale websites over dit thema. In dat geval moet je de term Stellar Lumens al eens zijn tegengekomen. In Nederland hoor je momenteel nog weinig over Stellar Lumens, maar dat gaat veranderen. Het Stellar Lumens Netwerk wordt gezien als de grondlegger van een groeiende cryptocurrency, zonder dat het tot doel had een cryptovaluta te lanceren.

Aan de hand van deze 5 feiten over Stellar Lumens, kom jij binnen een paar minuten te weten wat deze cryptocurrency zo gewild en interessant maakt onder speculanten en investeerders.

1. Gedecentraliseerd

Net als andere grote cryptocurrencies is de Lumens een gedecentraliseerde munt. Dat betekent dat Stellar Lumens geen gebruik maakt van banken en overheden om transacties goed te keuren. Alles gebeurt in een blockchain (een soort van groot en openbaar logboek). De transacties worden hierin kundig bijgehouden. Geld gaat van persoon tot persoon, maar kan door het Stellar Lumens Netwerk in elke gewenste valuta worden omgezet tegen de laagste kosten. Wisselkoersen, zoals bij elke normale bank, kom je hier dus niet tegen. De kosten zijn minimaal doordat Stellar Lumens gebruik maakt van haar eigen cryptocurrency, de Lumen (XLM).

2. Snelle betalingen, optimale veiligheid

Het Stellar Lumens Netwerk hanteert het zelf ontworpen Stellar Consensus Protocol (SCP) om via peer-to-peer betalingen en transacties te laten plaatsvinden. Door het gebruik van dit protocol kunnen betalingen snel worden gedaan, maar wordt er ook optimale veiligheid geboden. Het gebruik van 20 Lumens als verplichting in elke wallet, maakt elke wallet uniek. Doordat kleine hoeveelheden Lumens (0,00001) per transactie als “kosten” dienen, blijft het geld heen en weer geschoven worden en maakt iemand die een DDoS-aanval uit wil voren weinig kans.

Voor de rekeninghouder maken de transactiekosten van 0,00001 Lumen per transactie geen verschil. In de portemonnee ga je dit namelijk niet merken.

3. Stellar en Ripple hebben dezelfde grondlegger

Ripple ken je vast wel. Het is de munt die Litecoin van de derde positie van cryptomunten heeft gestoten en die als enige cryptocurrency (over de vraag of Ripple überhaupt als cryptocurrency gezien mag worden doen zich sowieso verschillende meningen de ronde) wél gecentraliseerd is, krijgt de ene na de andere grote bank achter zich. Het systeem van Ripple is een eenvoudigere variant van het Stellar Lumens Netwerk.

Dat komt omdat de founder van Ripple ook de founder is van Stellar Lumens. Na onenigheid in het Ripple-team is hij opnieuw begonnen. Dat gaf hem de kans op Stellar te optimaliseren ten opzichte van de Ripple, waarmee internationaal gezien de Stellar mogelijk nog beter gaat werken.

4. Hoge verwachtingen

Het mag duidelijk zijn dat er hoge verwachtingen van het Stellar Netwerk en dus ook de bijhorende crypto horen. De verwachtingen zijn helemaal hoog nu computerbedrijf IBM besloten heeft met Stellar in zee te gaan.

Stellar mag de betalingen in Oceanië voor haar rekening gaan nemen, omdat IBM teveel vertraging en kosten ondervindt in het huidige transactiesysteem. In 2018 zal dit dus kunnen zorgen voor een exponentiele groei van de waarde van het complete Stellar Lumens Netwerk incluis de cryptovaluta Lumens.

5. Geen ambitie tot nieuwe Bitcoin

Het laatste feit is dat Stellar Lumens geen ambities heeft om de nieuwe Bitcoin te worden. Waar het Bitcoins doel was om een betaalalternatief (een digitaal alternatief, welteverstaan) te worden van het bestaande betalingsnetwerk, is dat niet het doel van Stellar Lumens. Stellar Lumens heeft tot doel om betalingen te vergemakkelijken en sneller te maken.

Desondanks zal het succes van Stellar Lumens zeker terug te zien zijn in de bijhorende cryptocurrency.

Leave a Comment