Cryptocurrency exchanges

Cryptocurrency exchanges: Een complete handleiding. Als je aan de slag gaat met cryptocurrency trading, dan is een exchange onmisbaar. Op deze pagina gaan we dieper in op wat cryptocurrency exchanges precies zijn, en het belang van het kiezen van de juist exchange voor jou situatie.

Wat is een cryptocurrency exchange?

Cryptocurrency exchanges zijn websites waar je cryptocurrency kunt kopen, verkopen, of kunt omruilen voor andere digitale valuta of traditionele valuta zoals euro’s en dollars.

Als je professioneel wilt handelen in cryptocurrency, dan zul waarschijnlijk een exchange moeten gebruiken waarbij het verplicht is om een rekening te openen en jouw identiteit te verifiëren. Wanneer je slechts sporadisch handelt in cryptocurrency, dan kun je ook gebruikmaken van exchanges waar het niet verplicht is om dit proces te doorlopen.

Hoe werken cryptocurrency exchanges?

Cryptocurrency exchanges zorgen ervoor dat gebruikers een bepaalde soort cryptocurrency kunnen omruilen naar een andere soort cryptocurrency. Daarnaast kunnen gebruikers via een exchange cryptocurrency omzetten in dollars en / of euro’s. Tot slot kan via een exchange traditionele valuta worden omgezet in cryptocurrency. Cryptocurrency exchanges bepalen de koers van de cryptocurrency. Deze koers is vaak afhankelijk van de acties van verkopers en koper, hoewel er ook nog andere factoren zijn die effect hebben op de prijs (lees hierover meer: Wat zorgt voor een koersverandering van cryptocurrency?)

De verschillende cryptocurrency  exchanges bieden verschillende opties en functionaliteiten. Zo zijn er bijvoorbeeld exchanges die zich speciaal richten op de handelaren, maar er zijn ook exchanges die zich puur richten op het omruilen van cryptocurrency naar fiat valuta en omgekeerd. Exchanges die zich volledig richten op handelaren bieden jou de mogelijkheid om cryptomunten te kopen en verkopen met een lagere commissie dan die van de exchanges die zich richten op het omzetten van cryptomunten naar fiat valuta. In de volgende paragraaf gaan we dieper in op de verschillende type exchanges.

Cryptocurrency exchanges werken eigenlijk hetzelfde als de aandelenmarkt. Het verschil is dat bij een aandelenmarkt kopers er verkopers in aandelen handelen om winst te maken van de veranderende koersen, terwijl bij cryptocurrency exchanges handelaren cryptocurrency kopen en verkopen om winst te maken met de snel veranderde koersen.

Verschillende type exchanges

  • Trading platforms – Dit zijn websites die kopers en verkopers verbinden en een commissie in rekening brengen per transactie
  • Direct trading – Deze websites bieden individuen de mogelijkheid om vanuit verschillende landen valuta te verhandelen. Deze exchanges staan erom bekend geen vaste marktprijs te hanteren. In plaats daarvan kan elke verkoper zelf de verkoopprijs bepalen.
  • Brokers – Dit zijn websites die iedereen kan bezoeken om cryptocurrency te kopen voor een vooraf (door de broker vastgestelde) prijs. Cryptocurrency brokers zijn vergelijkbaar met handelaren in vreemde valuta.

Hierop moet je letten voordat je jezelf registreert bij een exchange

Het is belangrijk om eerst wat onderzoek te doen voordat je een exchange uitkiest. Hieronder staan een aantal tips waar je op moet letten om voor jou de ideale exchange uit te kiezen:

  • Reputatie – De beste manier om informatie in te winnen over een exchange is door reviews van gebruikers te lezen op de bekende websites. Je kunt bijvoorbeeld ook vragen stellen op fora als BitcoinTalk en Reddit.
  • Commissies – De meeste exchanges bieden informatie over welke commissies in rekening worden gebracht. Voordat je een exchange kiest, is het belangrijk dat je snapt wat de kosten van het handelen in cryptocurrency bij die exchange zullen zijn. De commissies kunnen namelijk aanzienlijk verschillen per exchange.
  • Betaalmogelijkheden – Welke betaalmogelijkheden biedt de exchange? Kun je bijvoorbeeld betalen met een creditcard, betaalpas, bankoverschrijving of PayPal? Als een exchange slechts een beperkt aantal betaalmogelijkheden ondersteunt, dan is het misschien niet zo handig om deze exchange te gebruiken. Onthoud wel dat wanneer je cryptocurrency met een creditcard koopt, er altijd om verificatie van jouw identiteit zal worden gevraagd. Het is mogelijk dat er voor het uitvoeren van deze stappen extra kosten in rekening worden gebracht door de exchange. Verder is het belangrijk om jezelf te realiseren dat het aankopen van cryptocurrency via bankoverschrijving doorgaans lang duurt.
  • Verificatievereisten – Bij de meeste cryptocurrency exchanges in zowel Amerika als Engeland is het verplicht om jouw identiteit te verifiëren voordat je kunt handelen. Bij sommige exchanges is het nog wel mogelijk om anoniem te blijven. Hoewel het verifiëren van identiteiten wellicht als een vervelende en tijdrovende activiteit wordt gezien, zorgt het er wel voor dat de exchange wordt beschermd tegen fraude of witwasserij.
  • Geografische beperkingen – Sommige exchanges bieden specifieke functionaliteiten alleen aan gebruikers uit bepaalde landen aan. Let er in ieder geval op dat je bij de exchange waarvoor je jezelf wilt registreren volledige toegang hebt tot alle functionaliteit vanuit het land waarin je woont.
  • Wisselkoers – De wisselkoers verschilt vaak per exchange. Je zult er nog versteld van staan hoeveel je kunt besparen door simpelweg de wisselkoersen tussen de exchanges te vergelijken. Het is niet ongebruikelijk dat de koerswaarde tot wel 10% kan verschillen per exchange.

Uiteraard gaan we jullie hier een handje bij helpen door exchanges voor jullie te reviewen.

Ik wil beginnen met handelen. Waar begin ik?

Dat snappen wij maar al te goed! Wij raden aan om te beginnen met de uitgebreide lessen die wij hebben samengesteld vol met informatie.

Heb je zelf vragen, of toevoegingen op de informatie op deze pagina voor andere lezers? Laat ze hieronder achter in de comment section, dan komen we hier zo snel mogelijk op terug!

Nuttige artikelen voor jou Crypto avontuur:

Guess what? Dit was pas het topje van de ijsberg. Er is nog zoveel meer te leren over de complexe wereld van cryptocurrencies, Trading, Mining etc etc! Hieronder vindt je een lijst met nuttige bronnen en handleidingen die je verder op weg helpen:

De content op deze pagina vertegenwoordigt de persoonlijke mening van de schrijver en vormt op geen enkele manier een aanbeveling voor een investering of financieel advies. Wees voorzichtig bij het beleggen in cryptocurrencies en doe dit op eigen risico, want het is extreem volatiel en u kunt uw geld verliezen.

Meer informatie

- Review: Anycoindirect [TIP]
Populairste Exchanges
- Litebit
- Binance
- Changelly
- Coinbase
- Cryptopia

Vragen?

Vragen over het onderwerp van deze pagina? Laat hieronder een comment achter en wij komen hierop terug!
> direct naar comment section <

Leave a Comment