Cryptocurrency Introductie

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van Bitcoin (DUH!); de eerste gedecentraliseerde cryptocurrency die begin 2009 werd uitgebracht. Ondertussen zijn er al vergelijkbare digitale valuta’s bijgekomen, inclusief een spin-off van de Bitcoin: Bitcoin Cash. Je kunt meeliften op het succes van cryptocurrency als je de moeite neemt de basis goed te leren. Dus wat is cryptocurrency nu eigenlijk? Op deze pagina gaan we dieper in op de basis van Cryptocurrencies.

Wat zijn Cryptocurrencies?

Om maar meteen een antwoord te geven op de prangende vraag:

Cryptocurrency is een vorm van digitaal geld, ontwikkeld voor online aankopen en overdrachten. Cryptocurrency geeft gebruikers de mogelijkheid om betalingen zonder bank, overheid of een andere partij uit te voeren. Het maakt gebruik van cryptografie voor het beveiligen en verifiëren van transacties. Eigenlijk zijn cryptocurrency simpelweg eenheden in een database die door niemand kan worden aangepast, tenzij er aan speciale condities is voldaan.

Cryptocurrency Geschiedenis

Er zijn in het verleden veel verschillende pogingen gedaan om een digitale valuta te ontwikkelen, met systemen als Flooz, Beenz en DigiCash. Helaas zijn deze pogingen elke keer mislukt. Er waren veel verschillende redenen voor deze mislukking, waaronder fraude, financiële problemen of zelfs fricties tussen werknemers en leidinggevenden bij ontwikkelaars. Merkwaardig is dat al deze systemen werkte op basis van een derde partij, waarbij de bedrijven achter de valuta de transacties moesten verifiëren en faciliteren. Door de mislukkingen bij deze bedrijven heeft de ontwikkeling van digitale valuta een lange tijd stilgelegen. Begin 2009 heeft een anonieme programmeur onder de naam Satoshi Nakamota de Bitcoin geïntroduceerd. Satoshi omschreef het als een ‘peer –to-peer elektronisch geldsysteem’. De Bitcoin is volledig gedecentraliseerd, hetgeen betekent dat er geen servers bij betrokken zijn en dat geen enkele centrale autoriteit controle kan uitoefenen.

Een van de belangrijkste problemen die moet worden opgelost door elk betaalnetwerk is dubbele uitgaven. Het is een frauduleuze techniek waarbij hetzelfde bedrag twee keer kan worden uitgegeven. De traditionele oplossing is het inschakelen van een vertrouwde derde partij (een centrale server) die bijhoudt of de transacties kloppen. Deze methode zorgde er altijd voor dat er nog steeds een partij controle had over de betalingen en tevens toegang had tot alle persoonlijke informatie. In een gedecentraliseerd netwerk zoals de Bitcoin moet elke deelnemer dit zelf doen. Dit wordt mogelijk gemaakt via de Blockchain; een publieke database van alle transacties die ooit zijn uitgevoerd in het netwerk. Hierdoor kan iedereen in het netwerk het balans op accounts van anderen zien. Elke transactie is een bestand bestaande uit het wallet adres van de afzender en de ontvanger en het totale bedrag. De afzender tekent met zijn persoonlijke sleutel voor het versturen van de transactie. Nadat de betaling ook is bevestigd door de ontvanger, zal deze in het netwerk worden gepubliceerd.

Binnen een cryptocurrency netwerk kunnen alleen miners de transacties bevestigen door het oplossen van een cryptische puzzel. Ze pakken een transactie, markeren deze als legitiem en verspreid ze vervolgens verder in het netwerk. Nadien wordt elke vertakking van het netwerk in een database toegevoegd. Als de transactie eenmaal bevestigd is, ontvangt de miner hiervoor een beloning in de vorm van cryptomunten. In wezen is elk cryptocurrency netwerk gebaseerd op de consensus van alle deelnemers met betrekking tot de legitimiteit van transacties. Als knooppunten van het netwerk het niet eens zijn, zou het systeem in principe breken. Er zijn echter veel regels vooraf gebouwd en geprogrammeerd in het netwerk die dit voorkomen. Cryptocurrency worden zo genoemd, omdat het proces van consensus verzekerd is met een sterke cryptografie. Dit, samen met bovengenoemde factoren, maakt de inzet van derden en blind vertrouwen volledig overbodig.

Wat kun je allemaal doen met cryptocurrency?

Goederen kopen
In het verleden was het moeilijker om verkopers te vinden die cryptocurrency als geldig betaalmiddel accepteren. Tegenwoordig is de situatie echter volledig anders. Er zijn veel verkopers, zowel online als offline, die cryptocurrency accepteren als betaalmiddel. Ze variëren van enorme online retailers zoals Overstock en Newegg tot kleine lokale winkels, bars en restaurants. Bitcoins kunnen tegenwoordig worden gebruikt om te betalen voor hotels, vluchten, sieraden, apps, computeronderdelen en zelfs een opleiding. Andere digitale valuta's zoals Litecoin, Ripple en Ethereum worden nog niet zo breed geaccepteerd. Echter is er al positief nieuws te melden. Zo heeft Apple ten minste 10 verschillende cryptocurrency toegestaan als een geldige betaalmethode in de App Store. Natuurlijk kunnen gebruikers die in het bezit zijn van een andere munt deze altijd inruilen voor Bitcoins. Daarnaast kun je met de cryptomunten ook een cadeaukaart kopen en met dergelijke cadeaukaarten kun je vrijwel alles kopen. Tot slot zijn er ook nog marktplaatsen als Bitfy en OpenBazaar die alleen cryptocurrency accepteren.

Investeren
Veel mensen denken dat cryptocurrency een van de beste investeringsmogelijkheden van dit moment zijn. Het klopt inderdaad dat er veel mensen miljonair zijn geworden door de investeringen in Bitcoin die zij hebben gedaan. Bitcoin is een van de bekendste digitale valuta van dit moment. In 2006 was de waarde van één Bitcoin nog $800, terwijl de waarde in november 2017 al de grens van $7000 oversteeg. Ethereum is na Bitcoin waarschijnlijk de bekendste digitale valuta. De koers van Ethereum is sinds mei 2016 met bijna 2700 procent gestegen. Wanneer we kijken naar de koerswijziging van alle cryptocurrency samen, dan zien we dat de koerswaarde sinds 2013 met ongeveer 10000% is gestegen. Het is wel van belang om jezelf te beseffen dat het investeren in cryptocurrency hoge risico’s met zich meebrengt. De marktwaarde van cryptocurrency fluctueert enorm. Daarnaast is het natuurlijk ongereguleerd, waardoor altijd het risico blijft bestaan dat de munten op een gegeven moment worden verboden (zie ook: Waarom is de Nederlandse overheid niet blij met cryptocurrency?). Tot slot bestaat er nog het risico dat cryptocurrency exchanges worden gehackt.

Als je ervoor kiest om te investeren in cryptocurrency, dan is Bitcoin natuurlijk nog steeds de beste keuze (Geen advies, doe je eigen research!). Echter, het aandeel van de Bitcoin in de gehele cryptocurrency markt is in 2017 wel gedaald van 90% naar 40%. Ondertussen zijn er veel meer nieuwe opties bijgekomen die wellicht ook de moeite van het investeren waard zijn. Hoewel het erg makkelijk is om Bitcoins te kopen, kan het kopen van andere cryptomunten soms erg lastig zijn. Deze situatie zal wel beter worden, doordat grote exchanges als Coinbase, Litebit en Binance zijn begonnen met het verkopen van Litecoins, Ethereum, Monero en Ripple. Als je eenmaal cryptocurrency hebt gekocht, dan moet je deze natuurlijk nog opslaan. Alle grote exchanges bieden een online wallet aan waar je jouw munten kunt opslaan. Hoewel het misschien als veel werk klinkt, is het een veel beter idee om jouw munten in een offline wallet op te slaan. Dit is de veiligste manier om jouw munten op te slaan en het geeft je volledige controle over het beheer van jouw munten (zie ook: [Handleiding] Cryptocurrency wallet kiezen voor beginners). Net als met andere investeringen moet je voldoende aandacht besteden aan de marktwaarde van de cryptomunten en het nieuws rondom cryptocurrency. Voor het bijhouden van de marktwaardes kun je gebruikmaken van Coinmarketcap (lees ook: Hoe kan ik het best de koerswaarde van cryptocurrency in de gaten houden?)

Eerdere blogs die we geschreven hebben over investeren in Cryptocurrency:

Minen
Binnen het cryptocurrency netwerk zijn miners ook er belangrijk. Het minen van cryptocurrency wordt eigenlijk ook als het doen van een investering gezien. Miners bieden hun boekhoudkundige diensten aan voor de gemeenschap. Hun contributie bestaat uit het inzetten van hardware voor het oplossen van cryptische puzzels. Het oplossen van deze puzzels is nodig om een transactie te kunnen bevestigen en het tevens op te kunnen slaan in een publieke database (Blockchain). Een van de interessante dingen van het minen van cryptocurrency is dat de puzzels steeds moeilijker worden naarmate steeds meer mensen proberen ze op te lossen. Hoe populairder het minen van een specifieke soort cryptocurrency wordt, hoe moeilijker het wordt om deze munten te bemachtigen.

Veel mensen zijn enorm rijk geworden van het minen van Bitcoins. Vroeger kon je nog veel winst maken door simpelweg met je eigen computer te minen. Tegenwoordig is het minen van Bitcoins alleen nog maar winstgevend als je enorme investeringen in hardware doet. Naast de kosten van hardware moet je natuurlijk ook rekening houden met de enorme energierekening. Op het moment van schrijven is het minen van Litecoins, Dogecoins en Feathercoins nog wel interessant voor beginners.

Maar hoe verdienen miners nu eigenlijk hun geld? Hoe meer hardware miners inzetten, hoe hoger de kans is dat ze de cryptische puzzels kunnen oplossen. Op het moment dat het een miner lukt om de puzzel op te lossen, zal deze een beloning ontvangen. Als een specifieke cryptomunt populairder wordt, zal het minen hiervan automatisch moeilijker worden en de bijbehorende beloning lager worden. Toen de Bitcoin net was geïntroduceerd, leverde het succesvol oplossen van één rekensom nog 50 Bitcoins op. Ondertussen is de beloning gedaald naar ongeveer 12.5 Bitcoins. Het Bitcoin netwerk is dusdanig ingericht dat er maximaal 21 miljoen Bitcoin in omloop kunnen geraken. In november 2017 zijn er al ongeveer 17 miljoen Bitcoins in omloop. Omdat de beloning voor het oplossen van rekensommen daalt, zal de Bitcoin uiteindelijk steeds waardevoller worden. Al deze factoren zorgen ervoor dat het minen van cryptocurrency wordt gezien als een wedstrijd waarbij alleen de mensen die er vroeg bij waren aanzienlijke winst maken. Afhankelijk van waar je woont, moeten miners daarnaast voldoen aan speciale regelgeving. In Amerika is er bijvoorbeeld een handleiding gepubliceerd door FinCEN waar miners zich aan moeten houden.

Eerdere blogs die we geschreven hebben over het minen van Cryptocurrency:

Meest voorkomende cryptocurrency

 • Bitcoin - De allereerste cryptocurrency waarmee het allemaal begon.
 • Ethereum - Een programmeerbare valuta waarmee ontwikkelaars verschillende gedistribueerde apps en technologieën kunnen bouwen die niet met Bitcoin werken.
 • Ripple - In tegenstelling tot de meeste cryptocurrency gebruikt het geen Blockchain om een ​​netwerkbrede consensus voor transacties te bereiken. In plaats daarvan wordt een consensusproces geïmplementeerd, waardoor het sneller is dan Bitcoin. Dit maakt het echter ook kwetsbaar voor aanvallen van hackers.
 • Bitcoin Cash - Een afstammeling van Bitcoin die wordt ondersteund door het grootste Bitcoin bedrijf en een fabrikant van ASIC's Bitcoin mining-chips. Een paar maanden na introductie is deze munt al gestegen naar de top vijf van cryptocurrency op het gebied van marktkapitalisatie.
 • NEM - In tegenstelling tot de meeste andere cryptocurrency die gebruikmaken van een Proof of Work-algoritme, gebruikt NEM ‘Proof of Importance’. Gebruikers moeten bepaalde hoeveelheden munten bezitten om nieuwe munten te kunnen bemachtigen. Het moedigt gebruikers aan hun geld te spenderen en de transacties bij te houden om te bepalen hoe belangrijk een bepaalde gebruiker is voor het totale NEM-netwerk.
 • Litecoin - Een cryptocurrency die is gemaakt met de intentie om het 'digitale zilver' te zijn in vergelijking met het 'digitale goud' van Bitcoin. Het is ook een afstammeling van Bitcoin, maar anders dan zijn voorganger is de Litecoin vier keer sneller en bedraagt het totale aantal mogelijke munten 84 miljoen.
 • IOTA - De baanbrekende technologie van deze cryptocurrency heet 'Tangle' en het vereist van de afzender in een transactie met een Proof of Work dat deze twee transacties goedkeurt. Daarom heeft IOTA miners uit het proces verwijderd.
 • NEO - Het is een slim contractnetwerk waarmee allerlei financiële contracten en apps van derden kunnen worden ontwikkeld. Het heeft veel van dezelfde doelen als Ethereum, maar het is ontwikkeld in China. Dit kan voordelen bieden vanwege de verbeterde relatie met Chinese toezichthouders en lokale bedrijven.
 • Dash - Het is een netwerk met twee lagen. De eerste laag bestaat uit miners die het netwerk beveiligen en transacties registreren, terwijl de tweede bestaat uit 'masternodes' die transacties doorsturen en het type transactie InstantSend en PrivateSend inschakelen. De eerste is aanzienlijk sneller dan Bitcoin, terwijl de laatste volledig anoniem is.
 • Qtum - Het is een samenvoeging van de technologieën van Bitcoin en Ethereum die zich richten op zakelijke toepassingen. Het netwerk biedt de betrouwbaarheid van Bitcoin, terwijl het gebruik van slimme contracten en gedistribueerde applicaties mogelijk blijft.
 • Monero - Een cryptocurrency met mogelijkheden voor privétransacties. Daarnaast heeft Monero een van de meest actieve gemeenschappen, hetgeen te danken is aan Monero’s open en op privacy gerichte idealen.
 • Ethereum Classic - De originele versie van Ethereum. De splitsing vond plaats nadat een gedecentraliseerde autonome organisatie die bovenop het oorspronkelijke Ethereum was gebouwd, werd gehackt.

Cryptocurrency veilig opslaan

In tegenstelling tot de meeste traditionele valuta’s zijn cryptocurrency digitaal. Hierdoor moeten ze natuurlijk op een hele andere manier worden opgeslagen. Technisch gezien sla je cryptocurrency eigenlijk helemaal niet op. In plaats daarvan sla je de sleutel die toegang geeft tot jouw cryptocurrency op. Er zijn veel verschillende cryptocurrency wallets die, afhankelijk van jouw persoonlijke doelen, passend kunnen zijn. Als je privacy bijvoorbeeld heel belangrijk vindt, dan kun je wellicht het best kiezen voor een hardware wallet. Dit is veruit de veiligste manier op jouw cryptomunten op te slaan. Er zijn ook offline wallets die worden opgeslagen op jouw harddisk. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om jouw munten online op te slaan, zowel bij een exchange als een onafhankelijke partij. Zie ook:

Cryptocurrency Kopen

Er zijn verschillende manieren om Cryptocurrency te kopen. Zo zijn er momenteel bijvoorbeeld al 1800 Bitcoin geldautomaten in 58 landen. Daarnaast kun je ook Bitcoins kopen met cadeaukaarten, of met euro’s en dollars via cryptocurrency exchanges. Wanneer je de wat minder populaire munten wilt kopen, dan zijn er minder opties. Echter kun je nog steeds op voldoende exchanges dergelijke munten aanschaffen met euro’s of dollars.

Eerdere blogs die we geschreven hebben over het kopen van Cryptocurrency:

Nuttige artikelen voor jou Crypto avontuur

Guess what? Dit was pas het topje van de ijsberg. Er is nog zoveel meer te leren over de complexe wereld van cryptocurrencies, Trading, Mining etc etc! Hieronder vindt je een lijst met nuttige bronnen en handleidingen die je verder op weg helpen:

Heb je zelf vragen, of toevoegingen op de informatie op deze pagina voor andere lezers? Laat ze hieronder achter in de comment section, dan komen we hier zo snel mogelijk op terug!

De content op deze pagina vertegenwoordigt de persoonlijke mening van de schrijver en vormt op geen enkele manier een aanbeveling voor een investering of financieel advies. Wees voorzichtig bij het beleggen in cryptocurrencies en doe dit op eigen risico, want het is extreem volatiel en u kunt uw geld verliezen.

Meer informatie

- Handleiding: Cryptocurrency Exchanges [TIP]
- Handleiding: Cryptocurrency Wallets
Beste wallet uit de test: Ledger Nano S
Prijs bij Ledger: €69,99

Vragen?

Vragen over het onderwerp van deze pagina? Laat hieronder een comment achter en wij komen hierop terug!
> direct naar comment section <

Leave a Comment