CRYPTOcurrency mining

Ten onrechte denken veel mensen dat Cryptocurrency Mining enkel winstgevend is voor de mensen die er vroeg mee zijn begonnen. Een gemiste kans wat ons betreft! In onze ogen is kennis over Mining essentiele Basiskennis die je op moet doen in je Cryptocurrency avontuur. Op deze pagina gaan we jou alles vertellen over Cryptocurrency Mining! 

Wat is Cryptocurrency mining?

Cryptocurrency mining is een proces waarbij transacties voor verschillende vormen van cryptocurrency worden geverifieerd en toegevoegd aan het digitale grootboek van de blockchain. Cryptocurrency mining wordt ook wel cryptocoin mining, altcoin mining of Bitcoin mining (omdat Bitcoin de bekendste soort cryptocurrency is) genoemd. Het minen van cryptocurrency is de laatste jaren toegenomen als onderwerp van gesprek. Ook het daadwerkelijke aantal mensen dat zich bezighoudt met het minen van deze munten neemt al jaren toe.

Elke keer als een cryptocurrency transactie uitgevoerd wordt, is een cryptocurrency miner ervoor verantwoordelijk dat de authenticiteit van de informatie klopt en dat de transactie wordt toegevoegd aan de blockchain. Het mining proces bestaat uit een constante concurrentiestrijd tussen verschillende cryptominers, waarbij het doel is om ingewikkelde wiskundige problemen op te lossen. De eerste cryptocurrency miner die het voor elkaar heeft gekregen om het probleem op te lossen, krijgt de mogelijkheid om de transactie te bevestigen. De beloning die de miner hiervoor krijgt is een gedeelte van de cryptomunten. Om de concurrentiestrijd aan te kunnen gaan, moet de miner over specifieke hardware beschikken. Hier vertellen we je later meer over.

Hoe werkt Cryptocurrency Mining?

Laten we ons eerst richten op het minen van script coins. Dit zijn bijvoorbeeld Litecoin, Dogecoin en Feathercoin. De focus van het minen ligt op het bereiken van de volgende drie zaken:

 1. Levering Diensten: Lever boekhoudkundige diensten aan het netwerk. Het minen van cryptocurrency is eigenlijk het 24/7 uitvoeren van boekhoudkundige taken, ook wel ‘transacties bevestigen’ genoemd.
 2. Beloning: Het ontvangen van een kleine beloning voor de geleverde diensten in de vorm van kleine hoeveelheden cryptomunten.
 3. Kosten: Het laag houden van de kosten, waaronder de kosten voor elektriciteit en hardware.

Om dit te bereiken zijn er verschillende Mining Strategieën. Hieronder staan de meest voorkomende strategieën voor het minen van cryptocurrency:

 • Mine alleen de meest winstgevende munt.
 • Mine alleen de munt die volgens jou de beste investering is.
 • Mine de meest winstgevende munt, verkoop deze en koop andere munten die volgens jou een betere investering zijn.
 • Mine de munten die nog een lage hashrate hebben, zorg ervoor dat je veel van deze munten krijgt en gok erop dat de koers flink gaat stijgen.

Hoe kies ik de goede munten?

Er kan geen eenduidig antwoord worden gegeven op deze vraag. Wij raden altijd aan om voordat je naar de winstgevendheid qua mining kijkt, eerst een fundamentele analyse uit te voeren. Het is aan te raden om te beginnen met het bekijken van de website en whitepaper van de munt. Ook zul je een blik moeten werpen op de verschillende leden van het team. Hierbij is het van belang om te beoordelen of ze voldoende gekwalificeerd zijn om deel uit te maken van het team. Daarnaast is het van belang om te kijken of er een disbalans qua functies is. Zo zijn er bijvoorbeeld teams met veel marketingmedewerkers, maar slechts een beperkt aantal ontwikkelaars. Verder is het belangrijk om te kijken of ze al een werkend product hebben, of dat het plan in ieder geval is om die in de nabije toekomst te hebben. Stel jezelf hierbij de vraag of het product van toegevoegde waarde is. Als je zelf al niet overtuigd bent van de toegevoegde waarde, dan is het aan te raden om verder te kijken.

Welke altcoins kan ik minen?

Als je begin 2009 al was begonnen met het minen van Bitcoins, dan had je ondertussen al duizenden euro's verdiend. Het minen van Bitcoins is niet aan te raden voor mensen die hobbymatig cryptocurrency willen minen. De kosten die je vooraf moet maken en de onderhoudskosten zorgen ondertussen niet meer voor winst als je dit op kleine schaal doet. Het minen van Bitcoins is alleen nog interessant voor grote partijen. Echter, het minen van Litecoins, Dogecoins en Feathercoins kunnen voor een beginnende miner zeker nog voor winst zorgen. Dogecoins en Feathercoins zorgen voor een wat lagere winst met dezelfde hardware, maar ze worden dagelijks populairder. Ook het minen van Peercoins is nog steeds de moeite waard.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om cryptocurrency te minen, hetgeen het steeds moeilijker maakt om winstgevende munten te vinden. Op een gegeven moment heb je alleen nog maar de keuze om flink in hardware te investeren of te stoppen met minen, omdat elke andere keuze niet meer winstgevend zal zijn.

Loont het minen van cryptocoins de moeite?

Als een hobby kan het minen van cryptomunten zeker een leuk (klein) inkomen generen van enkele euro's per dag. Zeker de eerdergenoemde digitale valuta zijn goed toegankelijk voor de gemiddelde miner. Gemiddeld genomen kan €1000 aan hardwarekosten binnen ongeveer 18 to 24 maanden worden terugverdiend (Let op: Afhankelijk van de koersontwikkeling!). Als een tweede inkomen is het minen van cryptocurrency niet zo geschikt. De winst die kan worden gemaakt met het minen van cryptocurrency zal alleen aanzienlijk zijn als je ervoor kiest om vooraf $3000-$5000 aan hardwarekosten te maken. Wanneer je dit doet, kunnen de opbrengsten gemiddeld $50 of hoger per dag zijn (Let op: Niet in de huidige markt!).

Het boodschappenlijstje: Wat heb je nodig om cryptocoins te minen?

Je hebt de volgende tien dingen nodig om cryptocurrency te kunnen minen:

 1. Allereerst heb je een cryptocurrency wallet nodig. Hierin worden de munten die je hebt verkregen door het minen op een veilige manier opgeslagen.
 2. Een mining software pakket, hetgeen meestal bestaat uit een cgminer en stratum.
 3. Een lidmaatschap voor een online mining pool. Een mining pool is eigenlijk niets anders als een club met miners die hun hardware gezamenlijk inzetten om de winst te verhogen.
 4. Een lidmaatschap bij een cryptocurrency exchange. Op een dergelijke exchange kun je gemakkelijk jouw munten verruilen voor bijvoorbeeld dollars of euro’s.
 5. Een stabiele en betrouwbare internetverbinding. Een snelheid van 2 megabits per seconde is minimaal, maar sneller is zeker aan te raden.
 6. Een koele en goed geventileerde ruimte waar je jouw hardware in kunt plaatsen. Een kelder voldoet meestal aan deze eisen.
 7. Een computer die volledig ingericht is voor het minen van cryptocurrency. Het is niet aan te raden om de computer die je normaal gebruikt in te zetten als miner. Tijdens het minen is de computer namelijk niet te gebruiken. Gebruik geen laptop, spelcomputer of smartphone voor het minen van cryptocurrency, dit levert simpelweg niet voldoende capaciteit op.
 8. Een GPU of ASIC chip. Een nieuwe GPU of ASIC chip kost tussen de $90 en $3000 en is cruciaal voor het minen van cryptocurrency.
 9. Een ventilator om frisse lucht te blazen door de ruimte waar de computer staat. Het minen produceert enorm veel warmte en het is van belang dat de hardware niet te warm wordt.
 10. Tot slot is het van belang dat je zelf veel interesse hebt in cryptocurrency en het minen hiervan. Het is namelijk een proces waar je (zeker in het begin) veel tijd in moet investeren. De meest succesvolle miners spenderen uren per week aan het bestuderen van de beste configuraties.

Nuttige artikelen voor jou Crypto avontuur:

Guess what? Dit was pas het topje van de ijsberg. Er is nog zoveel meer te leren over de complexe wereld van cryptocurrencies, Trading, Mining etc etc! Hieronder vindt je een lijst met nuttige bronnen en handleidingen die je verder op weg helpen:

De content op deze pagina vertegenwoordigt de persoonlijke mening van de schrijver en vormt op geen enkele manier een aanbeveling voor een investering of financieel advies. Wees voorzichtig bij het beleggen in cryptocurrencies en doe dit op eigen risico, want het is extreem volatiel en u kunt uw geld verliezen.

Meer informatie

- Handleiding: Cryptocurrency Exchanges [TIP]
- Handleiding: Cryptocurrency Wallets
Beste wallet uit de test: Ledger Nano S
Prijs bij Ledger: €69,99

Vragen?

Vragen over het onderwerp van deze pagina? Laat hieronder een comment achter en wij komen hierop terug!
> direct naar comment section <

Leave a Comment