Fundamentele Analyse van Cryptocurrencies


Het doen van Fundamentele Analyse is naast Technische Analyse belangrijk om onder de knie te hebben om de juiste investeringsbeslissingen te kunnen maken. Op deze pagina gaan we dieper in hoe een gedegen Fundamentele Cryptocurrency Analyse gedaan kan worden. Na het lezen van deze pagina weet jij weer een stuk meer over het doen van je eigen Due Diligence van je favorieten Cryptocurrencies. In de wereld van Cryptotrading kan je makkelijk verdwaald raken of ontmoedigd worden door de Crypto-Jargon en vele technische concepten. Voeg daaraan toe dat crypto eigenlijk nog in de kinderschoenen staat en je zal er snel achter komen dat het relatief moeilijk is om goede informatieve bronnen te vinden die je verder kunnen helpen. De Crypto Trading Academie helpt je graag verder met onze handleiding betreffende Fundamentele Analyse van Crypto.
(zie ook: Veel gebruikte termen in de Crypto Trading wereld)

Waarom het doen van eigen onderzoek belangrijk is

Als je kijken naar traditionele beleggingen zoals aandelen omdat de fundamentele analyse onder andere het doorspitten van de financiële gezondheid en levensvatbaarheid van het bedrijf waarin je wilt investeren. Zien de cijfers er goed uit? Dan is dat een indicator dat de fundamentals van het bedrijf op orde zijn en het eventueel een goede investering zou kunnen zijn. In de Crypto wereld zijn echter geen financiële overzichten zoals jaarrekeningen. Het doen van Fundamentele Analyse voor Cryptocurrencies is dan ook radicaal anders. Let’s See Why:

  1. Cryptocurrencies zijn geen corporaties maar vertegenwoordigen vaak waarde of activa binnen een netwerk. De levensvatbaarheid van een Cryptocurreny is veel minder gebaseerd op het genereren van inkomen zoals bij bedrijven, maar op toegevoegde waarde en de gemeenschap (gebruikers, miners, ontwikkelaars). Elke cryptocurrency is een manifestatie van een van de verschillende toepassingen van Blockchain-technologie en is meestal gedecentraliseerd;
  2. De Crypto wereld staat nog in de kinderschoenen. Bijna alle Cryptocurrencies bevinden zich op dit moment nog in de ontwikkelfase. Dit betekend dus dat er nog weinig use-cases zijn met toegevoegde waarde in de echter wereld. Er kan dus nog moeilijk een vergelijk gemaakt worden om fundamentele analyse op te doen.

Om deze twee redenen moet Fundamentele analyse van Cryptocurrencies op een andere manier uitgevoerd worden. Gezien de complexe aard van Cryptocurrencies en het belang van de onderliggende technologie, is het bijvoorbeeld erg belangrijk om onderzoek te doen naar de haalbaarheid en het potentieel van Cryptocurrencies. Een goed begrip van de fundering van een Cryptocurrency stelt je in staat om je eigen mening te vormen en een standpunt in te nemen qua investering. Door de complexiteit van Cryptocurrencies kan dit echter wel lastig zijn maar maak je maar niet druk, wij loodsen je er zo goed mogelijk doorheen!

Stap 1: Het vinden van de juiste bronnen van informatie

Net zoals in veel andere branches is KENNIS ook in de wereld van Crypto MACHT! Om een Cryptocurrency goed te kunnen beoordelen is het dan ook belangrijk dat je weet waar je de belangrijke informatiebronnen kan vinden. Onderstaande bronnen raden wij aan altijd te raadplegen bij het doen van fundamentele analyse:

1. Whitepaper
Voor elke serieuze Cryptocurrency die gemaakt wordt is door het ontwikkelteam een Whitepaper opgesteld waarin het DOEL en de onderliggende TECHNIEK wordt omschreven. De whitepaper is dan ook een van de belangrijkste informatiebronnen die je moet raadplegen om de onderliggende waarde in te kunnen schatten. Lees voordat je ergens in investeert altijd de whitepaper zodat je precies weet waar je in investeert!

2. Slack, Discord, Blog
Elke nieuwe Cryptocurrency heeft een officieel blog / Slack kanaal en / of Discord kanaal. Sluit je aan bij deze kanalen zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en vragen kan stellen aan het ontwikkelteam.

3. Forums zoals Reddit, Steemit, Bitcointalk
Naast de officiële kanalen is het erg belangrijk om ook de verschillende forums in de gaten te houden. Op deze forums kan je vaak vinden wat andere mensen van de coin vinden en of er een positief of negatief sentiment eromheen hangt. Vaak is op deze forums ook een eenvoudige uitleg te vinden over wat de Cryptocurrency allemaal kan en waarvoor deze gebruikt zou kunnen gaan worden. Door de verschillende inzichten kan je veel beter inschatten wat de daadwerkelijke waarde kan zijn.

Stap 2: De Fundamentele Cryptocurrency Analyse Checklist

De volgende stap is alle informatie die je verzameld hebt kritische te benaderen om zo te kunnen bepalen of het een goede of geen goede investeren zal zijn. Om het voor jullie een stukje makkelijker te maken hebben we een uitgebreide checklist opgesteld. Je hoeft enkel je email adres aan te geven en wij sturen de checklist zo naar je toe 😊. Hopelijk hebben we je weer een stukje verder kunnen brengen in jou crypto avontuur. Als je dit interessant vond is het misschien ook interessant om de volgende stap in je crypto avontuur te bekijken. De volgende stap is op basis van technische analyse te bepalen waarin je moet gaan investeren. Meer informatie vind je hier: Technische Analyse van Cryptocurrencies

Download de Fundamentele Cryptocurrency Analyse Checklist en doe je eigen onderzoek!

Checklist Downloaden