Technische Analyse van Cryptocurrencies


Voordat je begint met het handelen in Cryptocurrencies is het belangrijk dat je een goede analyse kan maken. Het analyseren van cryptocurrencies (of eigenlijk elke investeringsvorm) kan op twee manieren: namelijk fundamentele analyse en technische analyse. Met fundamentele analyse wordt de waarde van cryptocurrencies bepaald op basis van onderliggende factoren om zo te bepalen of een project een goede investering is. Technische analyse kijkt daarentegen naar historische data om toekomstige prijsbewegingen van een bepaalde cryptocurrency te voorspellen. Op deze pagina nemen we je aan de hand en gaan we dieper in op de Basis van Technische Analyse voor Cryptocurrencies.

Technische analyse: een introductie

Technische analyse is een methode om investeringen te evalueren aan de hand van statistische analyse van markt activiteiten. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van onderliggende waardes van een cryptocurrencies (bijvoorbeeld: heeft het project wel toegevoegde waarde?) maar gebruikt historische prijsgrafieken en andere indicatoren om patronen te identificeren die vervolgens weer gebruikt kunnen worden om investeringsbeslissingen op te maken. Klink super fancy (en dat is het eigenlijk ook) maar in essentie voorspelt technische analyse toekomstige prijzen door te kijken naar grafieken en indicatoren.Technische analyse kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Zo kan er gebruik gemaakt worden van patronen in grafieken, statistische indicatoren, oscillatoren of een mix hiervan. Wat technische analyse onderscheid van Fundamentele analyse is het exclusieve gebruik van historische volume- en prijsgegevens. Technische analyse is gericht op de toekomst en een van de beste voorspellers van toekomstige prijsbewegingen zijn gegevens uit het verleden.Bij technische analyse van cryptocurrencies kan er gebruik gemaakt worden van drie technieken:

 1. Grafiek lijnen: het tekenen van lijnen op grafieken om punten te ontdekken waar de prijs sterk kan reageren.
 2. Patronen: Het identificeren van patronen in grafieken om te voorspellen waar de prijs naartoe kan gaan.
 3. Indicatoren & Oscillatoren: Gebruik maken van statistische analyses om koop en verkoop signalen te identificeren.

De overkoepelende gedachte achter technische analyse is dat de huidige prijs van cryptocurrencies alle beschikbare informatie weergeeft en in plaats daarvan de nadruk ligt op de statistische analyse van prijsbewegingen. We snappen dat dit vrij complex klinkt als we het zo opschrijven maar het komt eigen neer op het analyseren van vraag aan aanbod om zo de kunnen bepalen waar de prijs naartoe zou kunnen gaan.Technische analyse is gebaseerd op drie onderliggende assumpties:

 1. De markt disconteert alles (prijs reflecteert alle informatie die er is)
 2. De prijs beweegt zich in trends
 3. De geschiedenis herhaalt zich vaak

Wie is er verantwoordelijk voor Technische analyse?

Een groot aantal succesvolle handelaren hebben de afgelopen eeuw (en zelfs nog daarvoor) de markten ontleed en geanalyseerd vanuit vrijwel elke denkbare hoek. Hier zijn verschillende indicatoren naar voren gekomen die tot de dag van vandaag gebruikt worden om een marktcondities en toekomstige prijzen te kunnen bepalen. Onderstaand hebben we een voorbeeld voor jullie eruit gehaald:

In bovenstaande afbeelding zie is de ‘Stochastic RSI’ indicator weergegeven. Deze indicator verteld je niks nieuws wat nog niet in de prijsgrafiek te zien zou zijn. Wat deze indicator doet is het samenvoegen van informatie om te laten zien of de prijs een stuk harder gestegen is dan wat de eerdere bestaande trend dicteerde. Aan deze indicator kan je dus afleiding of een cryptocurrency ‘overgekocht’ of ‘over verkocht’ is:

 • Indicatoren: technische hulpmiddelen gebaseerd op wiskundige berekeningen van historische prijzen en volumes om toekomstige koersbewegingen te voorspellen
 • Over verkocht: een situatie waarin een cryptocurrency ver onder zijn intrinsieke (werkelijke) waarde wordt verhandeld, meestal als gevolg van paniekverkopen of marktoverreactie. Dit is de beste tijd om te investeren aangezien de cryptocurrency relatief goedkoop is ten opzichte van zijn werkelijke waarde
 • Over gekocht: Je kan het wel raden, dit is de situatie waarin een cryptocurrency zonder fundamentele redenen ver boven zijn intrinsieke (werkelijke) waarde wordt verhandeld. Bijvoorbeeld: de prijs van een cryptocurrency vermenigvuldigt zonder toename van het gebruik of nut. Dit is het beste moment om te verkopen aangezien de cryptocurrency te duur is en er een terugval verwacht kan worden.

Met behulp van de ‘Stochastic RSI’ indicator wordt het een stuk eenvoudiger om te bepalen wat een goed moment is om een cryptocurrency te kopen, of juist te verkopen. In bovenstaande afbeelding zie je de indicator aangeven dat de momenteel ‘over gekocht’ is. Een ervaren handelaar ziet dit als teken dat waarde van de cryptocurrency een stuk hoger is dan waarop de markt het een aantal dagen ervoor waardeerde. De kans is dus groot dat er een correctie plaats zal vinden en de koers zal dalen.

Ondanks het sterke 'signaal' dat uit de bovenstaande indicator voortkomt, baseert een slimme investeerder nooit zijn beslissingen op één indicator maar wordt zijn plan altijd bepaald door gebruik te maken van meerdere indicatoren.

Voorkom de meest gemaakte beginnersfouten! Download ons GRATIS e-book van de top 10 meest gemaakte fouten.

Gratis Ebook Downloaden

Hoe kan je bepalen wat je moet doen?

Technische analyse is een vak apart en kan nogal overweldigend zijn als je er net mee begint. Waarschijnlijk heb jij na het lezen van dit stuk dan ook verschillende vragen zoals:

 • Hoe leer ik deze indicatoren gebruiken?
 • Welke indicatoren zijn er allemaal?
 • Hoe weet ik welke indicatoren ik kan combineren om tot de beste beslissing te komen?
 • Wat kan ik als ‘signaal’ opvatten en wat niet?

Al deze vragen gaan we zo goed mogelijk proberen te beantwoorden te komende periode! Hoe je op de hoogte kan blijven? Door Cryptotradingacademie.nl zo goed mogelijk in de gaten te houden natuurlijk!

Voordat we verdergaan vinden we het wel belangrijk om een aantal mythes te ontkrachten. We vinden het namelijk belangrijk dat iedereen een goed beeld heeft van Crypto trading en de risico’s die het met zich meebrengt:

 1. Er bestaat geen ‘wonder’-algoritme voor het analyseren van Cryptocurrencies die je precies gaat vertellen wat de prijs gaat doen. Veel mensen die voor het eerst specialisten in Technische Analyse ontmoeten vragen meteen: Wanneer gaat de prijs van Bitcoin omhoog, of waar gaat de prijs van Bitcoin naartoe volgende maand? Onthoud dit goed: Technische analyse is slechts een tool, de waarde van deze tool wordt echter bepaald door de gebruiker (JIJ dus!).
 2. Temper je verwachtingen. Technische analyse geeft je geen kristallen bol om in de toekomst te kijken. Wel kan het je helpen om de richting te bepalen die de prijs van een Cryptocurrency kan bereiken.
 3. Ongeacht hoeveel je leest, je leert het meeste door het toe te passen! Als je denkt dat je technische analyse onder de knie hebt, oefen dan nog wat meer! Probeer de verschillende indicatoren op zoveel mogelijk cryptocurrencies als mogelijk toe te passen. Dan ga je pas de waarde van een indicator echt inzien en kan je nog gefundeerder beslissingen maken.
 4. Je bent nooit uitgeleerd. Stop nooit met lezen en leren over technische analyse. Probeer ervan te gaan houden om je zoveel mogelijk kennis toe te doen! Technische analyse is helaas niet iets wat je in enkele minuten, uren of dagen kan leren. Het is een vaardigheid die continu ontwikkeld moet worden en gevoed moet worden met nieuwe informatie.

Het leren van Technische analyse lijkt een ontmoedigende taak om mee te beginnen, maar vertrouw ons het is de moeite waard! Bijt je erin vast, vier je successen, leer van je fouten en uiteindelijk kan ook jij een master worden in het analyseren van cryptocurrencies.