Technische indicatoren


Als het goed is weet je nu goed wat technische analyse in de basis inhoud. Met alleen de basis kom je echter niet ver. Vandaar dat we het op deze pagina nader gaan hebben over Technische indicatoren. Wat zijn technische indicatoren precies, en welke worden veel gebruikt bij Technische Analyse? Daar ben jij binnen enkele minuten achter!

Wat zijn Technische Indicatoren precies?

Zoals eerder duidelijk is geworden maakt Technische Analyse gebruik van drie componenten om de marktrend te voorspellen: Grafieken, Patronen en Indicatoren & Oscillatoren. Op deze pagina gaan we dieper in op de verschillende Indicatoren & Oscillatoren.
Technische indicatoren zijn instrumenten die gebruikt worden om het gedrag van de markt te meten en interpreteren. Veel van deze indicatoren worden door traders gebruikt om bijvoorbeeld trends in de prijzen te spotten, of de ideale in- en/of uitstap momenten te bepalen. Alle technische indicatoren maken gebruik van historische data zoals volume en prijzen om vervolgens door middel van wiskundige formules de markttrends te voorspellen. Onderstaand hebben we enkele voorbeelden weergegeven:

Bovenstaande afbeelding geeft twee van de meeste gebruikte technische indicatoren weer: Moving Average Convergence Divergence (MACD) en Relative Strength Index (RSI). Het zou mooi zijn als je de achterliggende wiskundige berekeningen van deze indicatoren zou snappen, maar dit is geen vereiste aangezien ze visueel goed weergegeven worden en te interpreteren zijn. In deze fase is het voornamelijk belangrijk om te gaan snappen hoe je indicatoren kan gaan gebruiken, niet hoe ze precies werken. Wil je meer weten over deze twee indicatoren, check dan:
>> Moving Average Convergence Divergence (MACD) << (binnenkort beschikbaar)
>> Relative Strength Index (RSI) << (binnenkort beschikbaar)

Voorkom de meest gemaakte beginnersfouten! Download ons GRATIS e-book van de top 10 meest gemaakte fouten.

Gratis Ebook Downloaden

Waarom je gebruik moet maken van Technische Indicatoren

Indicatoren vormen een belangrijk onderdeel van de technische analyse. De functies van technische indicatoren zijn als volgt:

  • Voorspellen: indicatoren worden gebruikt om de richting van toekomstige prijzen te voorspellen.
  • Bevestiging: indicatoren worden gebruikt om een bepaalde trend of prijsbeweging te bevestigen en/of aan te vullen.
  • Alert: indicatoren worden gebruikt om traders te waarschuwen als de markttrend wijzigt zodat ze tijdig in kunnen grijpen

Technische indicatoren zijn ontworpen om prijsbeweging op de korte termijn te evalueren waardoor ze vaak gebruikt worden door actieve traders. Ze zijn echter ook voor de lange termijn in te zetten, bijvoorbeeld om je in- en uitstapmoment te bepalen.
Technische indicatoren zijn krachtige hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt om prijspatronen om te zetten in acties!

Twee soorten technische indicatoren

Er zijn twee soorten technische indicatoren te onderscheiden:

  1. Overlays: zoals de naam misschien al doet vermoeden zijn overlays indicatoren die over de prijsgrafiek geplot en weergegeven worden. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de ichimoku cloud:
  2. Oscillatoren: indicatoren die "oscilleren" tussen een boven- en onderlimiet, gescheiden door een middelpunt. De waarde ervan helpt om de kracht en het momentum van de trend te bepalen. Deze worden los van de prijsgrafiek weergeven. Een goed voorbeeld hiervan zijn de eerder weergegeven Moving Average Convergence Divergence (MACD) en Relative Strength Index (RSI):

Welke technische indicatoren moet je gebruiken?

Er zijn letterlijk duizenden indicatoren en oscillatoren die gebruik worden bij het bij het analyseren van een bepaalde cryptocurrency of token. Voordat je kan bepalen welke indicatoren het beste bij jou tradingstijl passen is het dus belangrijk om je hier nader in te verdiepen. Uiteindelijk is het belangrijk dat je ergens vertrouwd mee raakt en goed weet hoe een indicator werkt. Om het jullie makkelijker lichten wij enkele veel gebruikte indicatoren nader toe:
>> Moving Average Convergence Divergence (MACD) << (binnenkort beschikbaar)
>> Relative Strength Index (RSI) << (binnenkort beschikbaar)
>> Ichimoku cloud  << (binnenkort beschikbaar)