Cryptocurrency Wallets

Cryptocurrencies worden steeds populairder. Meer en meer mensen verdiepen zich in deze wondere wereld en er gaat dus steeds meer geld in om. Dit maakt het ook voor hackers en oplichters natuurlijk ook interessant. Tijd dus om aandacht te besteden aan het veilig opslaan van je Cryptocurrencies! Op deze pagina vertellen gaan we dieper in op Cryptocurrency wallets.

Wat is een Cryptocurrency wallet?

Een cryptocurrency wallet is een softwareprogramma dat privé-(private) en openbare (public) sleutels (keys) opslaat en interacteert met verschillende blockchain, zodat gebruikers cryptocurrencies en/of tokens kunnen verzenden en ontvangen en hun saldo kunnen controleren. Als je Bitcoin of een andere cryptocurrency wilt gebruiken, moet je dus een cryptocurrency wallet hebben. De meeste cryptocurrencies hebben een eigen wallet, er zijn echter ook een paar cryptocurrency wallets waarop meerdere cryptocurrencies opgeslagen kunnen worden.
Grofweg kunnen er twee type wallets onderscheiden worden:

 • Koude (offline) opslag: Dit zijn wallets waarbij de coins offline of op een hardware apparaat bewaard worden. Aangezien ze niet online staan is dit dus een van de veiligste opties.
 • Warme (online) opslag: Dit zijn wallets die verbonden zijn met het internet. Gezien de internet connectie is deze variant vaak minder veilig door het risico van hacks wat je loopt.

Aan te raden is dan ook om een groot gedeelte van de cryptocurrencies offline op te slaan.

Meer informatie

- Handleiding: Cryptocurrency Exchanges [TIP]
- Handleiding: Cryptocurrency Wallets
Beste wallet uit de test: Ledger Nano S
Prijs bij Ledger: €69,99

Vragen?

Vragen over het onderwerp van deze pagina? Laat hieronder een comment achter en wij komen hierop terug!
> direct naar comment section <

Hoe werkt een Cryptocurrency Wallet?

Miljoenen mensen maken inmiddels gebruik van Cryptocurrency wallets, toch zijn er nog verschillende misverstanden over hoe ze nou precies werken. In tegenstelling tot normale portemonnees slaan cryptocurrency wallets namelijk geen valuta. Dit is natuurlijk logische aangezien een cryptocurrency een stukje code is en geen fysieke vorm heeft. Het enige dat bestaat zijn registraties van transacties die zijn opgeslagen op de blockchain.
Lees meer: Wat is Blockchain?

Maar hoe werken ze dan precies hoor ik jullie al vragen? Zoals net besproken worden op cryptocurrency wallets je public en private keys opgeslagen. Als iemand je Bitcoins of andere Cryptocurrencies stuurt, geven ze eigenlijk op de blockchain aan dat jij de nieuwe eigenaar bent door het adres van je wallet toe te kennen. Om daadwerkelijk toegang te krijgen tot de gestuurde cryptocurrencies moet de private key van jouw cryptocurrency wallet overeenkomen met de public key waaraan de cryptocurrency is toegewezen. Als public- en private keys overeenkomen, wordt de transactie bevestigd en zal de overdracht plaatsvinden. Er is uiteraard geen uitwisseling van echte munten. De transactie wordt alleen aangegeven door een transactierecord op de blockchain en een verandering in het saldo in je cryptocurrency wallet.

 

Wat voor soorten Cryptocurrency Wallets zijn er?

Eerder hebben we al het verschil uitgelegd tussen warme- en koude opslag van cryptocurrencies. Hierbinnen zijn echter ook weer verschillende mogelijke manieren op je cryptomunten op te slaan. Hierin zijn drie categorieën te onderscheiden: software, hardware en papier. Software wallets kunnen een desktop, mobiel of online zijn. Laten we alle categorieën kort toelichten:


 

Desktop Wallet

Desktop Wallets worden gedownload en geïnstalleerd op een pc of laptop. Ze zijn enkel toegankelijk vanaf de computer waarop deze geïnstalleerd is. Desktopportefeuilles bieden een van de hoogste beveiligingsniveaus, maar als uw computer wordt gehackt of een virus krijgt, bestaat de kans dus nog altijd dat je waardevolle munten gestolen worden.

 

Nadelen

 • Als je computer wordt gestolen kan je toegang verliezen

 • Wordt kwetsbaar zodra er verbinding is met internet

 • Kan aangetast worden door malware en virussen

 • Alleen toegang als je bij je computer bent

Voordelen

 • Volledige controle over de Private Keys

 • Makkelijk in gebruik

 • Je kan backups maken

 

Online Wallet

Online Wallets worden in de cloud uitgevoerd en zijn vanaf elke computer op elke locatie toegankelijk. Hoewel ze gemakkelijker toegankelijk zijn, slaan online portefeuilles uw privésleutels online op en worden ze beheerd door een derde partij, waardoor ze kwetsbaarder worden voor hacks en diefstal.

 

Nadelen

 • Als een Exchange gehackt wordt of verdwijnt kan je al je coins kwijtraken

 • Je bent altijd blootgesteld aan hackers die constant bezig zijn met pogingen om wallets te hacken

Voordelen

 • Overal toegang als er internet is

 • Makkelijk op te zetten

 • Sommige exchanges maken gebruik van 2FA wat ze een stuk veiliger maakt

 

Mobiele Wallet

Mobiele Wallets worden als een app op je telefoon gezet en zijn handig omdat ze overal kunnen worden gebruikt. Mobiele wallets zijn qua bestand meestal veel kleiner en eenvoudiger dan desktop wallets vanwege de beperkte ruimte die beschikbaar is op een mobiel apparaat.

 

Nadelen

 • Ook telefoons zijn vatbaar voor malware en virussen

 • Als je je telefoon kwijtraakt en geen backup hebt van de beveiliging gegevens kan je toegang verliezen

Voordelen

 • Altijd toegang als je je mobiel bij de hand hebt

 • Kan extra beveiligd worden door bijvoorbeeld een QR code

 • Door gebruik te maken van TOR netwerken voor extra privacy

 

Hardware Wallet

Hardware Wallets verschillen van software wallets doordat ze de private keys van gebruikers opslaan op een hardware apparaat zoals een USB-stick. Hoewel hardware wallets transacties online uitvoeren, worden je cryptocurrencies offline opgeslagen, wat zorgt voor een hogere mate van beveiliging. Hardware wallets kunnen compatibel zijn met verschillende web interfaces en kunnen verschillende valuta ondersteunen; het hangt er maar net vanaf welke je kiest om te gaan gebruiken. Bovendien is het met een hardware wallet gemakkelijk om een transactie te doen. Sluit je wallet aan op je PC, voer je pincode in, verzend de valuta en klaar is kees. Hardware wallets maken het mogelijk om eenvoudig transacties uit te voeren en tegelijkertijd Cryptocurrencies offline op te slaan en dus uit de buurt van gevaar te houden.

 

Nadelen

 • Je moet het betreffende device bij je hebben om toegang te krijgen

 • Kan voor beginners wat lastig zijn om in gebruik te nemen

 • Een van de duurdere opties qua aanschaf

Voordelen

 • Extra veilig doordat coins offline opgeslagen worden

 • Ideaal voor het opslaan van grote hoeveelheden door de goede veiligheid

 • Door extra beveiligingen heeft niemand toegang, ook al verlies je het device

 

Papieren Wallet

Papieren Wallets zijn gemakkelijk te gebruiken en bieden een zeer hoog beveiligingsniveau. Hoewel de term papieren wallet eenvoudigweg kan verwijzen naar een fysieke kopie of afdruk van je Public- en Private Keys, kan deze ook verwijzen naar een stukje software dat wordt gebruikt om veilig een paar keys te genereren die vervolgens worden afgedrukt.

 

Nadelen

 • Als er iets met het papier gebeurt heb je geen toegang meer

 • Het papier kan natuurlijk gestolen worden

Voordelen

 • Makkelijk te genereren

 • Veilig en niet vatbaar voor hacks

 

Nuttige artikelen voor jou Crypto avontuur

Guess what? Dit was pas het topje van de ijsberg. Er is nog zoveel meer te leren over de complexe wereld van cryptocurrencies, Trading, Mining etc etc! Hieronder vindt je een lijst met nuttige bronnen en handleidingen die je verder op weg helpen:

Heb je zelf vragen, of toevoegingen op de informatie op deze pagina voor andere lezers? Laat ze hieronder achter in de comment section, dan komen we hier zo snel mogelijk op terug!

De content op deze pagina vertegenwoordigt de persoonlijke mening van de schrijver en vormt op geen enkele manier een aanbeveling voor een investering of financieel advies. Wees voorzichtig bij het beleggen in cryptocurrencies en doe dit op eigen risico, want het is extreem volatiel en u kunt uw geld verliezen.

 

Leave a Comment