[Handleiding] Cryptocurrency wallet kiezen voor beginners
Willekeurig een Cryptocurrency wallet kiezen is misschien wel de grootste fout die je kunt maken. Het kan er namelijk voor zorgen dat je op termijn al jouw Bitcoins of andere coins kwijt bent. Ook vertrouwen op het advies van een vriend die net begonnen is met het minen van cryptocurrency wanneer het aankomt op het kiezen van een wallet is niet verstandig. Het kiezen van een Cryptocurrency wallet is een serieuze zaak. Op deze pagina besteden we aandacht aan hoe je het beste een Cryptocurrency wallet kan selecteren. Door het volgen van deze handleiding snap je het verschil tussen de verschillende opties die je hebt en kun je een weloverwogen beslissing maken.Hoe kies je een Crytocurrency wallet? (volledige handleiding)
Tijdens de zoektocht naar een betrouwbare Wallet voor je Cryptocurrencies, of het nu software of een hardware wallet is, zou je de wallet op de volgende criteria moeten beoordelen:
- Beschikking over de sleutels: Een wallet waar je eigenaar bent van de toegangssleutels
- De back-up en beveiligingsopties: back-up sleutels en pincodes
- Ontwikkelaargemeenschap: Een actieve club van ontwikkelaars voor het onderhoud
- Hot/Cold Wallet: Of een wallet zogenoemde ‘cold’ of ‘hot’ is.
- Gemakkelijk in gebruik: Een overzichtelijk gebruikerspaneel
- Compatibiliteit: Compatibel met verschillende besturingssystemen.
- HD Wallet: een portefeuille die zelf nieuwe adressen genereert.
- KYC: Een portemonnee waarvoor geen KYC nodig is.
Dit zijn een de belangrijkste aspecten die je in overweging moet nemen voor elk type wallet wat je wilt gaat gebruiken.
Maar er is meer:
Het doel waarvoor je de wallet gaat gebruiken speelt een belangrijke rol in het bepalen welke wallet voor jou geschikt is. Enkele voorbeelden van doelen:
- Sparen voor de lange termijn;
- Het op korte termijn vasthouden van munten;
- Dagelijks uitvoeren van transacties;
- Het dagelijks kopen en verkopen van munten.
De beste Cryptocurrency wallet kiezen
Op basis van de hierboven genoemde criteria en doelen kun je gemakkelijk een keuze maken tussen de verschillende Cryptocurrency wallets. Hoe? Dat zal ik je nu uitleggen.
Hardware Wallet
Een hardware wallet voldoet in de meeste gevallen aan alle bovenstaande criteria. Daarnaast zijn het zogenoemde ‘cold wallets’, hetgeen betekent dat het nooit in aanraking komt met het internet. Als je wilt sparen voor de lange termijn, dan is een hardware wallet veruit de beste keuze voor jou. Het zijn daarnaast ook HD wallets, hetgeen betekent dat ze nooit hetzelfde publieke adres hergebruiken. Je kunt dus ook een hardware wallet gebruiken terwijl het apparaat waarop je deze aansluit geïnfecteerd is. Enkele van de betrouwbare hardware wallets zijn Ledger Nano S en Trezor. Er zijn ook wat software wallets die aan alle criteria van een betrouwbare wallet voldoen, dus je kunt (afhankelijk van je doel) ook kijken naar deze wallets.
Software Wallet
Als je doel is om cryptocurrency voor een korte periode (bijvoorbeeld 1 tot 3 maanden) aan te houden, dan is het een goede optie om te kiezen voor een desktop wallet. Desktop wallets zijn zogenoemde ‘hot wallets’ en maken connectie met het internet op het moment dat het online gaat. Gelukkig zijn deze desktop wallets met verschillende beveiligingsopties uitgerust, zoals een pincode. Het is wel van belang om jezelf te beseffen dat dit type wallet altijd risicovol is als er malware of een virus op jouw computer staat. Enkele voorbeelden van wallets die onder ‘desktop wallets’ vallen voor Android zijn Coinomi, SamouraiWallet, Edge, MyCelium en Jaxx. Voor iOS Wallets kun je kijken naar Breadwallet, CoPay, Edge, Jaxx, Bitpie en Blockchain. Wanneer je zoekt naar een web wallet, dan kun je kijken naar CoinBase en Binance.
Het is wel zo dat veel mensen die munten voor 2 tot 3 maanden aanhouden vaak ook kiezen voor een hardware wallet. Als je de keuze hebt om een hardware wallet te gebruiken, dan is dit altijd aan te raden. Mobiele wallets en Online wallets zijn een andere soort software wallets. Het grootste gedeelte van de mobiele wallets voldoen aan alle criteria die we hebben genoemd, maar er zijn maar weinig web wallets die aan dezelfde criteria voldoen. Web wallets zijn wallets zoals CoinBase, waar je een zogenoemde ‘KYC’ moet doen en waar je nooit eigenaar bent van de toegangssleutels. Ook de ingebouwde wallets in exchanges zoals Bittrex en Binance vallen onder deze categorie. Wanneer je jouw munten gebruik voor dagelijkse transacties, dan is een dergelijke wallet met goede beveiliging prima, maar wanneer je de munten langere tijd wilt opslaan is het echt te risicovol om ze hier op te slaan. Echter zijn er wel veel mobiele wallets die aan de criteria voldoen en daardoor geschikt zijn om frequent kleine transacties mee uit te voeren. Enkele voorbeelden zijn Mycelium, Airbitz, Jaxx, Coinomi en electrum (Android). Deze mobiele wallets zijn erg handig in gebruik en kunnen door iedereen voor gebruikt voor de dagelijkse transacties. Hoewel deze wallets voldoen aan de criteria, is het alsnog niet aan te raden om hierin grote hoeveelheden Cryptocurrencies op te slaan. Doordat het zogenoemde ‘hot wallets’ zijn, zullen die altijd verbinding met het internet blijven houden.
Conclusie: De beste manier om Cryptocurrencies op te slaan.
Er zijn verschillende soorten wallets beschikbaar, maar de meeste daarvan kun je niet gebruiken omdat ze zijn gemaakt door onbetrouwbare ontwikkelaars. Lees jezelf eerst goed in op het Cryptocyrrency Reddit of het Bitcoin Forum voordat je een nieuwe wallet gaat gebruiken. Het is overigens prima om meerdere Cryptocurrency Wallets voor meerdere doelen te gebruiken.
Heb je zelf vragen, of toevoegingen op de informatie op deze pagina voor andere lezers? Laat ze hieronder achter in de comment section, dan komen we hier zo snel mogelijk op terug!
Nuttige artikelen voor jou Crypto avontuur:
Guess what? Dit was pas het topje van de ijsberg. Er is nog zoveel meer te leren over de complexe wereld van cryptocurrencies, Trading, Mining etc etc! Hieronder vindt je een lijst met nuttige bronnen en handleidingen die je verder op weg helpen:
- Meer informatie over de verschillende Cryptocurrency Wallets
- Handleiding: Cryptocurrencies voor beginners
- Handleiding: Cryptocurrency Exchanges voor beginners
- Handleiding: Cryptocurrency Trading voor beginners
De content op deze pagina vertegenwoordigt de persoonlijke mening van de schrijver en vormt op geen enkele manier een aanbeveling voor een investering of financieel advies. Wees voorzichtig bij het beleggen in cryptocurrencies en doe dit op eigen risico, want het is extreem volatiel en u kunt uw geld verliezen.