De laatste maanden hebben we een aantal flinke koersschommelingen van de Bitcoin mogen ervaren. Daar waar experts eerder enorm positief waren over de Bitcoin als toekomstig (standaard) betaalmiddel, zijn de meningen de laatste tijd toch wat anders geworden. Hoewel er nog steeds deskundigen zijn die denken dat de Bitcoin in de toekomst een standaard betaalmiddel kan worden, denkt het merendeel hier ondertussen toch heel anders over. In dit artikel besteden we aandacht aan Bitcoin als standaard betaalmiddel.
Waarom zou de Bitcoin geen standaard betaalmiddel kunnen worden?
Een van de basisvoorwaarden van een standaard betaalmiddel is dat de gebruiker en ontvangen een ‘gegarandeerde’ waarde in handen krijgen. Dit is met een kort praktijkvoorbeeld eenvoudig uit te leggen. Op het moment dat een producent voor het produceren van zijn of haar artikelen grondstoffen inkoopt, dan houdt deze er rekening mee dat de inkoopwaarde in de verkoopprijs moet worden verwerkt. Op het moment dat de grondstoffen op het moment van inkopen 1 Bitcoin hebben gekost en er, voordat het product verkocht kan worden, een koersdaling heeft plaatsgevonden, dan zal de producent de inkoopwaarde nooit meer als 1 Bitcoin kunnen doorberekenen aan de klant. Het gevolg is uiteindelijk dat het eindproduct wellicht zelfs voor minder dan de inkoopprijs verkocht moet worden. Juist het feit dat de waarde van de Bitcoin zo gigantisch snel kan veranderen, zorgt ervoor dat producenten niet snel zullen kiezen voor het in- en verkopen van producten met Bitcoins.
Waar zal de Bitcoin dan voor worden gebruikt?
Het voornaamste toekomstige doel van de Bitcoin zou het dienen als standaard betaalmiddel worden. Nu dit niet door lijkt te gaan is het natuurlijk de vraag wat de functie van de Bitcoin in de toekomst zal zijn. Zal de Bitcoin uitsluitend worden gebruikt voor transacties die mensen liever anoniem houden, of kunnen we toch gewoon onze vakanties blijven boeken met de Bitcoin? Er is helaas geen eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Het is een kwestie van afwachten wat de toekomst brengt. Het is natuurlijk ook zo dat de Bitcoin momenteel in een mindere periode zit qua koerswaarde. Op het moment dat de koerswaarde over een tijdje weer een stuk hoger ligt, dan is de kans natuurlijk ook groot dat mensen weer wat positiever zijn over de Bitcoin als betaalmiddel. Naar verwachting zal de Bitcoin altijd blijven schommelen tussen het wel of niet gebruiken als betaalmiddel.
Voorkom de meest gemaakte beginnersfouten! Download ons GRATIS e-book van de top 10 meest gemaakte fouten.
Gratis Ebook DownloadenWaar zou de Bitcoin aan moeten voldoen om een betaalmiddel te kunnen worden?
Eén van de belangrijkste criteria waar de Bitcoin aan zou moeten voldoen om een standaard betaalmiddel te kunnen worden, is het hebben van een stabiele(re) koerswaarde. Op het moment dat de waarde van een valuta, bijvoorbeeld de euro, continue zou veranderen, dan zal het vertrouwen van de gebruikers hierin op den duur dalen. De gebruikers kunnen er dan namelijk niet van op aan dat de waarde van de valuta morgen nog ongeveer hetzelfde is. Bij de Bitcoin werkt dit in principe hetzelfde. Wanneer de koers op een gegeven moment stabieler wordt, dan zal het vertrouwen van de gebruikers ook toenemen.
Hoe zit het dan precies met altcoins als betaalmiddel?
De focus van investeerders verlegt zich steeds meer van de Bitcoin naar de verschillende altcoins. Nu is het natuurlijk logisch dat je benieuwd bent of de altcoins dan misschien wel de functie van ‘betaalmiddel’ op zich kunnen gaan nemen. Hoewel er een groot verschil zit in de techniek van altcoins en de Bitcoin, werkt het principe van onzekerheid rondom de munten precies hetzelfde. Ook de altcoins hebben dagelijks een andere waarde, waardoor de gebruiker nooit weet wat de munt de volgende dag waard zou worden. Ook de altcoins zouden eerst een stabielere koerswaarde moeten hebben, voordat er voldoende vertrouwen ontstaat voor het gebruik van altcoins als geldig betaalmiddel.
Kan ik nu al met de Bitcoin betalen?
Hoewel de Bitcoin nog lang niet overal wordt geaccepteerd als geldig betaalmiddel, kun je in Nederland bij verschillende bedrijven toch met virtuele munten betalen. Zo kun je in Nederland bijvoorbeeld al eten bestellen of een vakantie boeken met Bitcoins. Er is nog steeds een stijgende lijn te zien in het aantal bedrijven dat Bitcoins accepteren. Dit geeft wel duidelijk weer dat er wel degelijk vraag is vanuit bedrijven en klanten voor het gebruik van Bitcoins als betaalmiddel.