Het minen van cryptocurrency: wat moet ik weten?

Naast het kopen van cryptocurrency kun je er ook voor kiezen om de munten zelf te gaan minen. Het grootste voordeel van het zelf minen van de munten is dat je geen geld kwijt bent aan beleggingen. Natuurlijk is ook het minen van cryptocurrency niet gratis. Om de munten te kunnen minen, moet relatief dure apparatuur worden aangeschaft. In dit artikel wordt kort toegelicht wat je allemaal moet weten, wanneer je wilt beginnen met het minen van cryptocurrency.

1. Minen van cryptocurrency vraagt om relatief hoge investering

Voordat je kunt beginnen met het minen van cryptocurrency, is het noodzakelijk om aanzienlijke investeringen te doen. Voordat je kunt minen, moet je namelijk eerst de benodigde apparatuur aanschaffen. Daarnaast moest je ook rekening houden met eventuele (technische) tegenslagen tijdens het minen, apparatuur kan bijvoorbeeld ook kapot gaan.

2. Minen van cryptocurrency zorgt voor hoge stroomkosten

Als je ervoor kiest om thuis cryptocurrency te gaan minen, dan moet je er rekening mee houden dat de stroomkosten aanzienlijk zullen gaan stijgen. Pas daarom tijdig jouw termijnbedrag aan, zodat je voorkomt dat de energienota uiteindelijk een stuk hoger zal uitvallen dan verwacht. Natuurlijk is het ook van belang om bij het kiezen van de apparatuur voldoende aandacht te besteden aan het energieverbruik.

Voorkom de meest gemaakte beginnersfouten! Download ons GRATIS e-book van de top 10 meest gemaakte fouten.

Gratis Ebook Downloaden

3. Maak vooraf een berekening van de kosten en opbrengsten

Voordat je apparatuur aanschaft, is het aan te raden om eerst een berekening te maken van de kosten en opbrengsten. Bereken bijvoorbeeld hoeveel tijd de apparatuur aan moet staan, voordat de investering is terugverdiend. Houd bij het berekenen van de opbrengsten ook rekening met verschillende koerswaardes. De huidige koerswaarde is niet altijd te vergelijken met de waarde van de munten op het moment dat je ze hebt gemaakt.

4. Bekijk de mogelijkheid om hardware tweedehands te kopen

Door de enorme populariteit van cryptocurrency en het minen van deze munten, is de prijs van nieuwe apparatuur enorm gestegen de afgelopen jaren. Het loont daarom zeker om te kijken of bruikbare hardware tweedehands wordt aangeboden. Niet alleen is nieuwe apparatuur een stuk duurder, ook is het vaak niet eens leverbaar. Let bij het aanschaffen van tweedehands apparatuur natuurlijk altijd goed op de staat van de hardware. Op het moment dat hardware wordt ingezet voor het minen van cryptocurrency, dan is er vaak sprake van slijtage.

5. Mine veel verschillende cryptocurrency

Hoewel het aantrekkelijk lijkt om alleen de bekende munten te minen, is het zeker aan te raden om de mogelijkheden tot het minen van de wat minder bekende altcoins te onderzoeken. Vaak zijn de onbekende altcoins een stuk gemakkelijker te minen, hetgeen uiteindelijk voor een hogere winst zou kunnen zorgen. Lees jezelf vooraf altijd goed in welke munten je op het moment van starten het best kunt gaan minen.