Hoe kan ik betrouwbare en onbetrouwbare ICO’s onderscheiden?

Als je al een tijdje meedraait in de wereld van cryptocurrency, dan zul je waarschijnlijk meer dan eens de term ‘ICO’ voorbij hebben zien komen. Naast het investeren in normale cryptocurrency is er ook nog de mogelijkheid om te investeren in ICO’s. In dit artikel zullen we het begrip ‘ICO’ kort toelichten en jou advies geven hoe je de betrouwbare en onbetrouwbare ICO’s van elkaar kunt onderscheiden. Na het lezen van dit artikel weet je precies of investeren in ICO’s iets voor jou is.

Wat is een ICO?

Een ICO (Initial Coin Offering) is eigenlijk niet anders als een beginnende virtuele munt. Wanneer er een nieuwe munt op de markt komt, dan wordt deze eerst beschikbaar in de vorm van een ICO. Tijdens deze periode werft het bedrijf achter de munt financiële munten, teneinde volledige uitrol van de munt te kunnen betalen. Daarnaast worden de investeringen vaak ook gebruikt voor de verdere ontwikkeling van de munt of het uitbreiden van het team. Wanneer je investeert in ICO’s, dan ben je één van de eerste die de nieuwe munt in bezit heeft.

Waarom zou ik investeren in een ICO?

Tijdens de ICO periode is de prijs voor een munt vaak bijzonder laag. Dat betekent dat je de ICO voor een enorm lage prijs kunt aanschaffen. Op het moment dat de ICO uiteindelijk op een exchange wordt toegevoegd, dan stijgt de koers vaak fenomenaal. Door te investeren in een ICO kun je dus op korte termijn enorm veel winst maken. Natuurlijk brengt het investeren in een ICO ook een relatief hoog risico met zich mee; het is namelijk niet zeker dat een ICO ook echt wordt toegelaten tot een exchange. Of de munt uiteindelijk wordt toegevoegd aan een exchange is afhankelijk van een groot aantal factoren. De meeste exchanges hebben de regels voor het toevoegen van nieuwe cryptocurrency flink aangescherpt. Daardoor kan het voor een ICO een moeilijke opgave zijn om aan alle voorwaarden te voldoen.

Voorkom de meest gemaakte beginnersfouten! Download ons GRATIS e-book van de top 10 meest gemaakte fouten.

Gratis Ebook Downloaden

Wat zijn onbetrouwbare ICO’s?

Helaas zijn er ook een groot aantal onbetrouwbare ICO’s actief. Een ICO is eigenlijk niets anders dan een belofte van een bedrijf om een specifiek idee achter een munt verder uit te werken. Er worden helaas ook regelmatig ICO’s op de markt gebracht, waarbij de intenties van de ontwikkelaar heel anders zijn. Zij hebben bijvoorbeeld helemaal niet het voornemen om de munt uit te gaan werken, maar werven wel het benodigde kapitaal daarvoor. Het komt regelmatig voor dat het bedrijf achter een ICO foutieve informatie verstrekt, teneinde meer investeerders te lokken. Op het moment dat zo’n bedrijf dan wordt ‘ontmaskerd’, wordt de ICO volledig waardeloos en zijn alle investeerders hun inleg kwijt.

Wat zijn betrouwbare ICO’s?

Gelukkig is het grootste gedeelte van de ICO’s wel betrouwbaar. Hoewel het bedrijf achter een ICO betrouwbaar is, betekent dit niet direct dat de munt uiteindelijk ook een succes wordt. Daarnaast is er ook geen garantie dat een ICO wordt toegelaten tot een exchange. Een betrouwbare ICO is vaak te herkennen aan een gedegen (verifieerbaar) team, controleerbare informatie en openheid van zaken rondom de ontwikkeling en roadmap van de munt. Vaak valt aan een whitepaper al af te lezen of je te maken hebt met een betrouwbare ICO of niet.

Het onderscheiden van betrouwbare en onbetrouwbare ICO’s

Het is natuurlijk altijd de kunst om betrouwbare ontwikkelaars van de onbetrouwbare te onderscheiden. Door het volgen van de onderstaande checklist, kun je voorkomen dat je investeert in een onbetrouwbare ICO:

  • Controleer of het bedrijf achter de ICO echt is ingeschreven als onderneming
  • Controleer de achtergrond van de CEO van de ICO
  • Controleer de achtergrond van de teamleden
  • Bekijk de whitepaper en beoordeel of de roadmap logisch is
  • Lees de nieuwsberichten over de ICO
  • Lees de ervaringen van andere investeerders over de ICO