Hoe kan de koers van cryptocurrency zo snel veranderen?

Als je gedurende een uur de koersen van de verschillende cryptocurrency in de gaten zou houden, dan zul je al snel zien dat de koerswaardes van de verschillende munten in korte tijd gigantisch kunnen verschillen. Wat is nu eigenlijk de reden van deze snelle koerswijzigingen? Voor jullie zijn wij in de drie voornaamste redenen gedoken!

1. De relatie tussen Bitcoin en andere Cryptocurrencies

De eerste reden voor de snelle koersveranderingen is dat de meeste munten (deels) zijn gekoppeld aan de Bitcoin. Op het moment dat er een verandering in de waarde van de Bitcoin plaatsvindt, dan werkt dit meestal ook door op de waarde van de andere munten.

De overgrote meerderheid van trades vind plaats tussen Bitcoin- en Altcoin-handelsparen. Dit komt omdat de meeste Altcoins niet te verhandelen zijn tegen Fiat-valuta’s. Daarnaast zijn er slechts een paar Altcoins gekoppeld aan zogenoemde Stable coins zoals Tether. Bitcoin is dan vaak het beste alternatief om Altcoins mee te verhandelen.

Dit zorgt er tevens voor dat als de Bitcoin in prijs omhoog gaat (bullish), de meeste Altcoin eigenaren verkopen om op Bitcoin over te stappen. Waarom zou je tenslotte risico nemen met kleinere altcoins als je ook winst kan pakken met de grootste en meest verhandelde cryptocurrency.

| Tip: Houdt altijd de Bitcoin koers in de gaten, ook als je enkel in Altcoins handelt!

2. Cryptocurrency zijn sterk afhankelijk van vertrouwen

De waarde van cryptocurrency zijn sterk afhankelijk van het vertrouwen van de investeerders. Op het moment dat het vertrouwen lager wordt of juist hoger wordt, dan is dit direct terug te zien in de koers. Een reden voor het verlagen van het vertrouwen kan bijvoorbeeld negatief nieuws over cryptocurrency in het algemeen zijn. Ook negatief nieuws over alleen de Bitcoin zorgt vaak voor een daling van het vertrouwen in de andere munten.

Eind 2017 hebben we gezien wat vertrouwen kan doen. Cryptocurrencies werden opgepikt door de mainstream en prijzen gingen door het dak. Er zijn ook tal van voorbeelden te noemen waarbij negatief nieuws de prijzen in een neerwaartse spiraal duwde. Zo zie je regelmatig de hele cryptomarkt in een zakken als er weer geruchten zijn over bijvoorbeeld regulaties of hacks van Crypto Exchanges.

| Tip: zorg dat je altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws! Hoe? Check: Hoe kan ik het best de koerswaarde van cryptocurrency in de gaten houden?

Meer leren over Crypto Trading?
Download Onze Checklist & Start Makkelijk en Snel met je eigen analyse!

Gratis Ebook Downloaden

3. Schommelingen in Marktcapaciteit

Door de toenemende populariteit zien we dat steeds meer grote partijen instappen. Tegelijkertijd verlaten ook weer mensen de markt, bijvoorbeeld omdat zij geen vertrouwen meer hebben in een specifieke munt. Deze schommelingen in marktcapaciteit kunnen ook voor een daling of stijging van de koers zorgen. Hoewel de markt op korte termijn meestal bewegelijk reageert op dergelijke aankondigingen, zal de koers uiteindelijk wel weer op een stabiel punt komen. Het is natuurlijk de kunst om het hoofd koel te houden met de koersschommelingen. Trek je daarom niet te veel aan van koersschommelingen op korte termijn en houd de munten waar jij in gelooft vast.

| Tip: Marktcapaciteit kan een belangrijke indicator zijn voor een stijgende of dalende prijs. Leer hierover meer in onze Cursus Crypto Traden voor beginners