Investeren in Cryptocurrency vs Crypto Trading: Wat is het verschil?

Dit artikel werpt een blik op de verschillen tussen investeren in cryptocurrency vs. cryptocurrency trading, die op het eerste gezicht bedrieglijk veel op elkaar kunnen lijken maar toch echt veel van elkaar verschillen.

Laten we beginnen bij het begin. Er zijn verschillende manieren voor iedereen om te profiteren van de booming Cryptocurrency markt. Hierbij worden vaak drie categorieën naar voren:

 1. A) Crypto Mining
 2. B) Het beleggen of investeren in Cryptocurrencies
 3. C) Handelen (traden) met Cryptocurrencies

Crypto Mining is een technisch proces dat vereist dat iemand kennis en ervaring heeft in het opzetten van geavanceerde computersoftware en apparatuur om nieuwe cryptocurrencies te minen. 

Ongetwijfeld is de gemakkelijkste manier voor het grote publiek om geld te verdienen in de wereld van de cryptocurrency door te investeren of te traden.

De termen 'investeren' en 'traden' worden op de cryptocurrency markt vaak door elkaar gebruikt. Er zijn echter fundamentele verschillen tussen beide begrippen die van vitaal belang zijn voor je om te begrijpen en je financiële doelen op af te stemmen. In dit artikel zetten we de verschillen uitgebreid voor je uiteen. 

Warren Buffet Vs George Soros

Voordat we ons in de details verdiepen, kijken we even naar twee prominente reuzen die ons onderwerp belichamen; de ene is een voortvarende belegger, terwijl de andere een legendarische handelaar is. Beiden hebben in hun leven een enorme hoeveelheid rijkdom vergaard, maar op verschillende manieren.

Warren Buffet is een bekende langetermijnbelegger met een effectieve stijl van value investing. Value Investing verwijst naar het investeren in te laaggeprijsde beleggingsobjecten of aandelen die verhandeld worden tegen een lagere prijs dan hun intrinsieke waarde.

Buffett is in staat waardevolle bedrijven te herkennen en heeft gedurende zijn leven honderden bedrijven gekocht, verkocht en erin geïnvesteerd. Tot zijn noemenswaardige investeringen behoren bekende merknamen als Coca-Cola, Apple, American Express en The Washington Post. Buffett is eigenaar van Berkshire Hathaway, een multinationaal conglomeraat dat momenteel het op twee na grootste openbare bedrijf ter wereld is met een waarde van bijna $500 miljard. Buffets Value Investing filosofie heeft een investeringshorizon op lange termijn, omdat het tijd kost voordat de beleggingen fundamenteel in waarde stijgen.

George Soros daarentegen is een legendarische trader die bekend staat om zijn tegendraadse aanpak (tegen de status quo ingaan). Hij 'brak ooit de Bank of England' door short te gaan tegen de Britse pond en alleen al met die trade meer dan $1 Miljard te verdienen! En dat niet alleen, Soros ging ook short op de valuta's van Thailand en Maleisië (respectievelijk Baht & Ringgit) in 1997, wat honderden en miljoenen dollars winst opleverde. Het kwam echter met een prijs; Soros kreeg voor zijn acties de schuld van het aanwakkeren van de Aziatische Financiële Crisis.

Soros beheerde ook misschien wel 's werelds meest succesvolle hedgefonds (Quantum Fund), dat beleggers over een periode van 3 decennia een verbijsterend rendement van 30% opleverde.

Terwijl Soros de markt afspeurt naar korte-termijn trades om de status quo uit te buiten, ontrafelt Buffet ondergewaardeerde bedrijven voor de lange termijn. Het is duidelijk dat Buffett en Soros twee individuen zijn met verschillende stijlen, maar ze deelden een overeenkomst; ze waren zeer succesvol in het verdienen van enorme hoeveelheden geld.

Investeren Vs Traden: Wat is het Verschil?

Laten we eens wat dieper ingaan op de verschillen tussen beleggen en traden. Er zijn in totaal 5 belangrijke verschillen, waaronder:

 1. Investeringsperiode
 2. Trade frequentie
 3. Risicoprofiel
 4. Type analyse
 5. Winstmethode

    1. Investeringsperiode

    Investeerders zijn meestal gericht op de lange termijn en zijn niet bezorgd over korte-termijn prijsbewegingen. Met andere woorden, een investeerder zal inzetten op het lange termijn potentieel van een coin als hij erin investeert, met de bedoeling hem over een paar jaar te verkopen (en winst te maken). 

    De redenering hierachter is dat de blockchain technologie nog relatief nieuw is en dat het een paar jaar (of zelfs tientallen jaren) kan duren voor een prille technologie traditionele systemen ontwricht en mainstream ingang vindt. 

    Het moet gezegd worden dat de markt cycli op de cryptocurrency markt veel korter zijn dan op de aandelenmarkten. Dit betekent dat de cryptocurrency markt in een kortere periode een bull markt (opwaartse trend) en een bear markt (neerwaartse trend) beleeft met een grotere intensiteit. Zo kan het bijvoorbeeld jaren duren voor een bull of bear trend in de aandelenmarkt aanhoudt, terwijl het voor de cryptocurrency markten veel korter duurt - meestal binnen een jaar -. Lees ook: Hoe kan de koers van cryptocurrency zo snel veranderen?

    Traders daarentegen bezitten een korte termijn horizon met de nadruk op prijsbewegingen. Traders houden zich bezig met uurlijkse en dagelijkse prijsbewegingen van de cryptocurrency markt, en houden zich bezig met het kopen en verkopen van munten met het oog op kortetermijnwinst. Het goed in de gaten houden van de crypto koers is dan ook van levensbelang.

    Het basisdoel van traders is om een munt tegen een lage prijs te kopen en hem in de volgende minuut, uur, dag of week tegen een hogere prijs te verkopen. Volatiliteit is een kritieke component waar handelaren op letten als ze op korte termijn handelen, want de prijzen moeten voldoende prijsbewegingen hebben om winstgevend te zijn. De extreme volatiliteit van de cryptocurrency markt maakt het tot een zeer winstgevend avontuur voor traders.

    Er zijn verschillende soorten traders, waaronder:

    Scalpers: Misschien wel de actiefste vorm van traden, scalpers kopen en verkopen coins meerdere malen per dag, met als doel te "scalpen" of een kleine winst te maken in elk van de trades. De transacties kunnen zo kort zijn als seconden of zelfs minuten! Scalpers vertrouwen op frequente en kleine winsten om aan het eind van de dag een cumulatieve brok winst te genereren. Scalpers doen vaak een groot aantal transacties - tientallen of honderden - op één dag.

    Day Traders: Zoals de naam al zegt, voeren day traders hun transacties binnen een dag uit en sluiten zij hun posities aan het eind van de handelsdag. Vaker wel dan niet houden day traders geen overnight posities aan. Elke transactie kan minuten of uren duren, waarbij de prijsbewegingen voortdurend in het oog worden gehouden om te profiteren van koersverschillen.

    Momentum Traders: Bij momentum trading worden transacties uitgevoerd volgens de sterkte van de huidige prijstrends, in de hoop dat het "momentum" zich in dezelfde richting zal voortzetten (hetzij opwaartse of neerwaartse trend). Momentum traders willen "op de golf meeliften" door kortetermijnposities in een bepaalde marktrichting in te nemen; kopen tegen een lage prijs in een uptrend en dan verkopen zodra de prijzen het momentum beginnen te doorbreken of verkopen tegen een hoge prijs in een downtrend en kopen terug tegen een lagere prijs. Dit vereist een goed begrip van de marktomstandigheden en een scherp gevoel voor timing. De periode waarin men een positie aanhoudt kan variëren van uren tot weken, afhankelijk van de sterkte van het momentum. 

    Swing Traders: Swing trading is een strategie waarbij geprofiteerd wordt van de prijsschommelingen op korte termijn van een munt, die meestal tussen een dag en een paar weken liggen. Technische analyse wordt gebruikt om potentiële kansen te identificeren waar de prijs van een munt binnen korte tijd explosief in een bepaalde richting zou bewegen.

    2. Trade frequentie

    Dit verwijst naar de frequentie van het uitvoeren van transacties. De trade frequentie houdt rechtstreeks verband met de investeringsperiode van een belegging; hoe langer de tijdshorizon van een belegging, hoe minder vaak er gehandeld zal worden. Beleggers hebben gewoonlijk een lage trade frequentie, wat erop wijst dat zij de neiging zullen hebben om een munt aan te houden zonder te verkopen totdat hun langetermijndoel bereikt is, en dat kan zich over enkele jaren uitstrekken. Voor Cryptocurrency-beleggers is het belangrijk om je crypto investeringen op te slaan in een Crypto wallet om ze op lange termijn veilig te bewaren.

    Traders daarentegen hebben een hogere trade frequentie. Traders zullen veel trades uitvoeren, omdat zij voortdurend op zoek zijn naar marktkansen om daarvan te profiteren. Hoewel trading een hogere waarschijnlijkheid geeft om meer winst te genereren, is het een zeer riskante onderneming die actief en voortdurend toezicht op de marktvoorwaarden vereist.

    3. Risicoprofiel

    Risicoprofiel (of "risicobereidheid") verwijst naar het risiconiveau waar men zich prettig bij voelt. Het is voor iedereen belangrijk om het begrip risico bij beleggen te begrijpen. Risico staat in direct verband met het potentiële rendement van een bepaalde belegging.

    Het zal geen verrassing zijn dat cryptocurrencies een van de meest riskante investering zijn die er is vanwege de extreme prijsschommelingen. Het begrip risico is gemakkelijk genoeg te begrijpen, maar het moet gepaard gaan met inzicht in de mogelijke opbrengsten die aan de risico's die je neemt verbonden zijn. Dit heet de risk-reward tradeoff, waarbij een hogere mate van risico's ook een hoger rendement zou moeten opleveren. Als je niet van risico's houdt dan noem je dat 'risicomijdend', als je van risico's houdt dan ben je een 'risiconemer'.

    Als je al actief bent op de Cryptocurrency markt (door cryptocurrency en tokens te bezitten) dan is aannemelijk dat je een risiconemer bent, want cryptocurrencies worden beschouwd als een van de meest volatiele en risicovolle investeringen die je kunt doen.

    Binnen het Cryptocurrency landschap kunnen personen echter nog steeds gecategoriseerd worden, afhankelijk van de mate van risico's die ze nemen. Cryptocurrency investeerders zijn meer 'risicomijdend' dan traders, omdat ze het prettiger vinden hun investeringen met rust te laten en zich niet druk maken over de dagelijkse prijsvolatiliteit. Op lange termijn vlakt de volatiliteit van een activum af en daarom is het minder riskant.

    Traders zijn echter "risiconemers" omdat veelvuldig traden een veel grotere mate van risico's met zich meebrengt. Dit komt omdat de extreme volatiliteit van korte-termijn cryptocurrency koersen traders de kans kan geven veel geld te verdienen, maar even rampzalig kan zijn als ze verkeerd inzetten. Bovendien doen traders vaak aan margin trading, wat een manier is om geld te lenen van derden om cryptocurrencies te verhandelen. Margin trading verhoogt de risico's van traden aanzienlijk omdat de traders meer geld kunnen verdienen (in vergelijking met het gebruik van hun eigen fondsen) maar verhoogt ook hun mogelijke verliezen.

    4. Type Analyse

    Misschien wel het belangrijkste onderscheid tussen cryptocurrency investeerders en traders is het soort analyse dat door beide groepen wordt gedaan. 

    Omdat beleggers inzetten op de lange termijn, is de fundamentele analyse een kerncomponent bij het beoordelen van de levensvatbaarheid en het potentieel van een coin. 

    Er moet bij vermeld worden dat fundamentele analyse voor cryptocurrency enorm verschilt van die voor aandelen, omdat er voor geen enkel cryptocurrency project publiekelijk beschikbare financiële overzichten zijn. Om het makkelijk voor je te maken hebben we hier een compleet eBook over geschreven met alle stappen die je moet doorlopen: XXXX

    Omdat traders meer bezig zijn met het voorspellen van prijsrichting en marktpositionering, is technische analyse het belangrijkste wapen dat ze gebruiken. Technische analyse is de voorspelling van de toekomstige prijs door analyse van historische prijsgegevens met behulp van verschillende soorten prijsindicatoren en grafieken. Prijsbewegingen op korte termijn zijn vaak grillig, waardoor traders technische analyse moeten gebruiken om de markt te timen en te profiteren van de volatiliteit van de prijzen.

    5. Winstmethode

    Winstmethode verwijst naar de manier waarop traders en investeerders geld willen verdienen en vermogen willen genereren. Voor investeerders in cryptocurrency zijn er vier hoofd manieren om winst uit hun investeringen te halen.

    1. Prijsstijging is de meest rechtlijnige manier om winst te maken; het verwijst naar de prijsstijging van cryptocurrencies. Ofwel wachten tot de prijs stijgt en dan verkopen. 
    2. Dividenden daarentegen is een concept dat te maken heeft met aandelen, waarbij aandeelhouders recht hebben op geld dat door de onderneming gegenereerd wordt in verhouding tot de hoeveelheid aandelen die ze bezitten. In de wereld van de cryptocurrency's keren sommige projecten dividenden uit aan bezitters van coins uit de opbrengsten die ze hebben gegenereerd. Het is een vorm van winstdeling om de stimulans voor investeerders te vergroten om de coins voor de lange termijn vast te houden. Een andere vorm van 'dividenden' die uniek is voor de cryptocurrency markt zijn coin burns, die verwijzen naar de opzettelijke vernietiging van coins door de projecten, om het totale aanbod te verminderen en de waarde te verhogen. 
    3. Hard Forks is een verschijnsel waarbij een munt zich in tweeën splitst en investeerders die de oorspronkelijke munt bezitten recht hebben op 'gratis coins’ die als gevolg van de splitsing ontstaan. Een voorbeeld is Bitcoin Cash (BCH), een project dat zich afsplitste van Bitcoin (BTC). Na de hard fork splitsing kregen houders van BTC automatisch BCH bijgeschreven in hun Bitcoin portemonnee. Dit kan ook aangeduid worden als 'gratis munten'.
    4. Airdrops zijn een nieuwe manier voor sommige projecten om hun munten gratis aan het grote publiek uit te delen, eerder voor publiciteits- en marketingdoeleinden dan om fundamentele economische redenen.

    Traders zijn vooral geïnteresseerd in de prijsbewegingen van munten om hun instap- en uitstappunten te timen. Daarom is prijsstijging het belangrijkste doel voor handelaren om geld te verdienen. Omdat traders op de korte termijn gericht zijn en actief zijn op de markt, zouden ze op elke gelegenheid springen om geld te verdienen, vooral in gevallen van hard forks en airdrops, alleen maar om gratis munten te krijgen en ze meteen op een crypto exchange te verkopen om de winst te realiseren.

    Conclusie

    Er zijn fundamentele verschillen tussen investeren en traden. Inzicht in die verschillen is de sleutel om uit te zoeken tot welke soort categorie je behoort, en waar je rekening mee moet houden in jouw crypto avontuur. De cryptocurrency markt staat nog in de kinderschoenen en is in een voortdurende staat van evolutie. Het is ten alle tijden verstandig om alleen geld te investeren dat je bereid bent te verliezen.

    Leave a Comment