Ripple vs Bitcoin: de 5 grootste verschillen

Digitale valuta zijn een enorme hype geworden. Ethereum, Litecoin en Ripple zijn nu de gedoodverfde opvolgers van the one and only Bitcoin. Gelukzoekers zoeken steeds vaker hun heil in andere bekende cryptomunten. Ripple is bijvoorbeeld een grote speler op de markt van cryptocoins en de kans dat de rol van Ripple groter wordt neemt alleen maar toe. Dat komt omdat Ripple een belangrijke rol speelt in de financiële sector. Maar in hoeverre kun je Bitcoin en Ripple wel – of juist niet – met elkaar vergelijken? Dit lijstje van de 5 grootste Ripple versus Bitcoin-verschillen geeft antwoord en inzicht.

1. Het doel

Beide munten hebben een compleet ander doel voor ogen. Bitcoin had al vanaf het begin maar één doel en dat was het vergemakkelijken van digitale betalingen tussen individuen en bedrijven. Zonder de tussenkomst van een bank. Aan de hand van die doelstelling werd het p2p netwerk opgezet en ontstond het protocol om deze transacties zo goed mogelijk te kunnen laten plaatsvinden. Bij Bitcoin staat de cryptocurrency dan ook voorop: het draait allemaal om die munt die zo verschrikkelijk veel geld waard geworden is.

Ripple had een ander doel voor ogen, namelijk een betalingssysteem worden waar banken gebruik van kunnen maken. XRP (de valuta van Ripple) is slechts een bijkomstigheid, want er moet nu eenmaal één gemeenschappelijke valuta zijn waarmee Ripple kan handelen en het vertrouwen kan geven dat het met elke transactie goedkomt.

Misschien ook interessant om te lezen: Heeft de Bitcoin nog steeds een toekomst als betaalmiddel?

Ripple kan desondanks door banken en instellingen worden gebruikt zonder dat men het geld zelf gebruikt. Dat is juist wat Ripple zo sterk maakt: het richt zich op het ondersteunen van banken en het makkelijker maken van transacties.

En hoewel Bitcoin een groot deel van de dagelijkse transacties beheerst, is het overgrote leeuwendeel van transacties nog altijd in handen van de banken. En dat zal voorlopig nog niet veranderen, laten experts weten.

2. Gedecentraliseerd vs gecentraliseerd

Een ander zeer belangrijk verschil zit hem in het feit dat Bitcoin zich gedecentraliseerd heeft en Ripple dat juist niet doet.

Bitcoin hanteert een eigen grootboek dat transacties goedkeurt, namelijk de bekende blockchain. Deze blockchain is open-source en kan door iedereen gebruikt en bekeken worden. Toch blijven transacties van beurs naar beurs (wallets) anoniem, als je niet weet wie de ontvanger is. Een relatief veilige en betrouwbare manier om je transacties te laten doen zonder tussenkomst (lees: en dus ook zonder de bijkomende kosten) van een bank.

Lees meer over de Blockchain: Wat is Blockchain.

Ripple is allesbehalve gedecentraliseerd. Ze is er juist voor die grote banken die Bitcoin probeert te omzeilen. XRP (de cryptovaluta van Ripple) kan rechtstreeks op het netwerk verhandeld worden, maar wordt ook door banken gecontroleerd. Hier heb je als gebruiker echter geen last van, omdat Ripple ook kosten, tijd en moeite bespaart.

Dit feit maakt het dat sommige critici vinden dat Ripple niet gezien mag worden als cryptovaluta. Op zich is dat logisch. Want Ripple is al veel ouder (2004) en was en is een betalingsprotocol. Dat doel is nooit veranderd. De cryptomunt is slechts een bijkomstigheid die in 2013 (ver na de Bitcoin) werd gelanceerd en als doel heeft het protocol goed te laten draaien.

Het is dus de vraag of je Ripple mag zien als cryptovaluta, maar hoe dan ook: het idee schuurt er dicht tegenaan. De uitwerking is ongeveer vergelijkbaar.

Meer leren over Crypto Trading?
Download Onze Checklist & Start Makkelijk en Snel met je eigen analyse!

Gratis Ebook Downloaden

3. Delven

Waar komen die munten dan toch allemaal vandaan? Een vraag die in cryptoland veel gesteld wordt. Bitcoins komen uit Bitcoinmijnen. Dat zijn geen echte mijnen, maar loodsen met computers waar de hele dag door ingewikkelde berekeningen worden uitgevoerd door software. Die berekeningen kraken deeltjes van een code (die volledig is vastgelegd), net zolang tot die hele code gekraakt is. Dat zal ergens in de 22e eeuw zijn. Er is een limiet aan Bitcoins en het delven zorgt dat ze beetje bij beetje vrij en in de omloop komen.

Meer weten over geld verdienen met Crypto? Check eens: Crypto trading introductie.

Dit maakt het voor iedereen mogelijk om aan Bitcoins te komen zonder ervoor te betalen. Je moet dan wel over hele snelle computers beschikken en in staat zijn de software draaiende te houden. Dat kost stroom en tijd.

Ripple laat zich niet delven. De makers van de Ripple hebben zelf 100 miljard munten gemaakt, waarvan ze er 55 miljard zelf hebben gehouden en weggegeven hebben aan goede doelen, partners en eventuele gebruikers. Ripple houdt de hand dus zelf op de knip. Het is niet afhankelijk van gebruikers en miners hoeveel Ripple’s er in de omloop komen.

4. Snelheid

Een transactie die met Bitcoin verloopt, moet door de blockchain worden goedgekeurd. De miners moeten dus tijd nemen om een transactie te controleren. Dit kan lang duren, soms wel een dag. Het duurt dus even voor je je geld hebt en terugziet. Tevens kan de snelheid afhankelijk zijn van de fee die miners krijgen voor het goedkeuren en valideren van een transactie.

Ripple is sneller. Er hoeven geen lastige berekeningen te worden uitgevoerd om een transactie te verwerken, want Ripple’s protocol is erop gericht om een transactie zo snel mogelijk (liefst binnen 1 seconde) internationaal te laten slagen.

Misschien ook interessant om te lezen: De kracht van het Ripple Transactie Protocol

Op het gebied van snelheid wint Ripple het zonder meer van de Bitcoin. En dat is ook juist de reden dat veel banken kiezen voor Ripple als transactieprotocol.

5. Informatie

Tot slot is het Ripple-netwerk in staat om informatie bij te houden op haar netwerk. Het kan over van alles gaan: je vermogen en wat je gekocht hebt. Dat is handig, want zo kan informatie die ertoe doet, ook op een veilige wijze worden uitgewisseld. Denk aan contracten, communicatie met notarissen of artsen en ga zo maar door. Het Ripple-netwerk maakt de overdracht van informatie vrij eenvoudig en inzichtelijk.

Het Bitcoin netwerk doet dat niet. Dit netwerk is meer een grootboek dat enkel en alleen de transacties van Bitcoins bijhoudt. Het is een simpel en overzichtelijk doel, maar wel vrij beperkt.

Waar je Bitcoin verder dus nergens anders voor in kan zetten, kun je dat met Ripple wel.

Conclusie

Het Ripple transactieprotocol is een zeer prettig en uitgebreid protocol, waarmee betalingen inzichtelijker worden gemaakt en banken en individuen internationaal betalingen sneller, veiliger en goedkoper (bijna gratis zelfs) kunnen uitvoeren.

De Bitcoin heeft tot grootste en enige doel om een betaalmiddel te zijn dat banken buitenspel zet. Daarin is het hard op weg, maar de focus wat Bitcoin betreft, ligt nog meer op het investeringsdeel. De Bitcoin wordt vooral gezien als zinvolle investering, die de waarde van het vermogen in één klap enorm kan doen groeien. Dat is bij Ripple dan weer niet het geval.