Veel gebruikte termen in de Crypto Trading wereld


Op deze pagina behandelen we veelgebruikte termen die gebruikt worden bij Cryptocurrency trading. Je wilt tenslotte ten alle tijden begrijpen wat er gezegd wordt. Onderstaande lijst is alles wat je nodig hebt om het Crypto-Jargon te begrijpen en vloeiend te gaan spreken.

Crypto Jargon

Het leren van Crypto-Jargon is voor veel beginnende traders een uitdaging aangezien ze nog niet bekend zijn in de crypto- en/of trading wereld. Daarnaast is het gevuld met technische, computer, handels- en financiële jargons. Maar maak je geen zorgen! Wij pakken je bij de hand en loodsen je er doorheen. Aangezien de voertaal Engels is in Cryptoland zullen het veelal Engelse termen betreffen waarbij wij de uitleg uiteraard in het Nederlands erbij gezet hebben, Enjoy!

Crypto Trading Woordenlijst

Altcoin: Hiermee worden alle cryptocurrencies bedoelt, op Bitcoin na. Bitcoin is de hoofd coin, alle andere coins zijn altcoins.

Bagholder: Iemand die een bepaalde crypto vasthoudt die in waarde daalt totdat deze waardeloos is. Je moet dus voorkomen om een ‘bagholder’ te worden 😉.

Bear/Bearish: Negatief marktsentiment, ofwel de prijs heeft een neerwaartse trend. Ook in een neerwaartse mark kan geld verdient worden!

Bear Trap: Een valstrik waarbij een opwaartse prijsontwikkeling tijdelijk naar beneden gaat en vervolgens weer de opwaartse beweging inzet.

BTD: Buy The Dip. Een indicatie om een Cryptocurrency te kopen wanneer deze aanzienlijk in prijs is gedaald.

Bull/Bullish: Positief marktsentiment, ofwel de prijs heeft een opwaartse trend. Dit is dus het tegenovergestelde van Bear/Bearish.

Bull Trap: Een valstrik waarbij een neerwaartse prijsontwikkeling tijdelijk omhoog gaat en vervolgens weer de neerwaartse beweging inzet.

Dead Cat Bounce: Een tijdelijk herstel van de prijs van een Cryptocurrency na een enorme daling.

Dump/Dumping: Het verkopen van de Cryptocurrencies / Neerwaartse koersbeweging doordat veel mensen tegelijk hun Cryptocurrencies verkopen.

DYOR: Do your own research. Ofwel, doe je eigen research! Wil jij ook je eigen research kunnen doen? Check dan: Cryptocurrency trading: Technische Analyse

ELI5: Explain to me Like I’m 5. Een uitleg (meestal op Reddit) die is vereenvoudigd zodat zelfs een 5-jarige het zou kunnen begrijpen.

Faucet: Een website die mensen beloont met kleine hoeveelheden crypto voor het voltooien van een specifieke taak. Een mooie manier om verschillende cryptocurrencies aan je wallet toe te voegen zonder er geld in te stoppen dus!

FA: Fundamentele Analyse (Lees hierover meer: Cryptocurrency trading: Fundamentele Analyse)

FOMO: Fear Of Missing Out. Dit is een beginnersfout waarbij als een Cryptocurrency in prijs omhoog schiet je het gevoel heb dat de stijging nog verder doorgaat en de winst niet wilt mislopen. Hierdoor koop je vaak op het hoogtepunt.

Fork: De splitsing van een Blockchain. Meestal ingezet door uiteenlopende filosofieën of een protocol update.  

FUD: Fear, Uncertainty & Doubt. Een periode van paniek op de markt doordat negatief nieuws erg overdreven wordt om een negatief marktsentiment te creëren.

HODL: HODL is ontstaan doordat ooit iemand op een forum HOLD verkeerd schreef. Zoals de naam al doet vermoeden betekend HODL het vasthouden van de cryptocurrencies en het weerstaan van de drang om te verkopen, zelfs in slechtere periodes.

JOMO: Joy Of Missing Out. Het tegenover gestelde van FOMO.

Long: Een positieve of gunstige kijk op de prijsontwikkeling van een Cryptocurrency of de markt in het algemeen, meestal met een onderliggende investering in een cryptocurrency in gedachten. Je zet er dus op in dat de prijs omhoog gaat.

MCAP: Market capitalization of the coin. Dit is een indicator voor de omvang van de markt. De marktomvang wordt bepaald door de prijs te vermenigvuldigen met het aantal beschikbare volume.

Moon: Een verwachte opwaartse uitbarsting van de prijs. Ofwel de prijs gaat richting de maan!

Pump: Opwaartse prijsbeweging.

Pump & Dump: Prijsmanipulatie door Whales of collectieven.

Shitcoin: Een Cryptocurrency zonder potentiele of toegevoegde waarde

Short: Het verkoop van cryptocurrency op marge (lenen van een exchange) in de verwachting dat de prijs zal dalen en je ze later dus weer terug kan kopen voor een betere prijs.

TA: Technische analyse. Het analyseren van prijzen op basis van historische prijsbewegingen en indicatoren. (Lees hierover meer: Cryptocurrency trading: Technische Analyse)

Rekt: Crypto Jargon voor “wrecked”.

Reverse Indicator: Iemand die de prijsbewegingen altijd verkeerd voorspeld. Ofwel, je kan het beste het tegenovergestelde doen 😉.

RSI: Relative Strength Index, een van de populairste indicatoren die wordt gebruikt bij Technische Analyse van Cryptocurrencies. (Lees hierover meer: Cryptocurrency trading: Relative Strength Index)

Vapourware: Een project dat nooit daadwerkelijk van de grond gekomen of geïmplementeerd is, synoniem van shitcoin

Whale: Iemand die een groot aantal Cryptocurrencies bezit en dus de prijzen van deze Cryptocurrencies kan beïnvloeden door bijvoorbeeld een grote hoeveelheid in één keer te verkopen.  

Kom jij nog een woord tegen waar je de betekenis niet van weet? Laat het ons weten, dan voegen we het toe aan de lijst.