Waarom hanteren cryptocurrency exchanges verschillende prijzen?

Wanneer je een account hebt bij verschillende exchanges, dan is het je wellicht al wel eens opgevallen dat de verschillende exchanges ook verschillende prijzen hanteren voor het kopen en verkopen van cryptocurrency. In dit artikel besteden we aandacht aan de reden achter deze verschillende prijzen.

Reden van de prijsverschillen per exchange

De verschillende exchanges hanteren een prijs die overeenkomt met de vraag en het aanbod van gebruikers op het betreffende platform. Wanneer de vraag naar een bepaalde cryptocurrency stijgt en het aanbod daalt, dan zal er vanzelfsprekend een koersstijging zichtbaar zijn. Over het algemeen heeft een dergelijke vraagstijging of aanbodstijging invloed op de gehele markt, maar ook per exchange kunnen er lichte verschillen zijn in de ratio tussen vraag en aanbod. Op deze exchanges kan het daardoor wat duurder zijn om specifieke munten te kopen of verkopen.

Het verschil in transactiekosten

Een andere reden die voor een verschil in koop- en verkoopprijs van cryptocurrency kan zorgen zijn de transactiekosten die een exchange in rekening brengt. Hoewel de transactiekosten bij de meeste exchanges tegenwoordig relatief laag zijn, zit er nog steeds (veel) verschil in de hoogte van deze transactiekosten. Wanneer een exchange hoge transactiekosten hanteert, dan is het automatisch duurder om hier cryptocurrency te kopen of verkopen. De transactiekosten is eigenlijk niets anders als de ‘winst’ die een exchange maakt op elke transactie. Natuurlijk moet de dienstverlening die zij aan klanten bieden ook ergens van worden betaald. Het is daarom niet meer dan logisch dat er transactiekosten in rekening worden gebracht bij het uitvoeren van cryptocurrency transacties.

Meer leren over Crypto Trading?
Download Onze Checklist & Start Makkelijk en Snel met je eigen analyse!

Gratis Ebook Downloaden

Wat is nu de juiste koerswaarde als exchanges verschillende prijzen hanteren?

Het is natuurlijk niet meer dan logisch dat je jezelf afvraagt wat nu eigenlijk de goede koerswaarde is, aangezien elke exchange een eigen ‘koerswaarde’ lijkt te hanteren. Meestal volgen we de koerswaarde die grote websites als CoinMarketCap hanteren. Natuurlijk staat deze koerswaarde niet gelijk aan de verkoopprijs of koopprijs van cryptomunten. Dit is nog altijd afhankelijk van de vraag en het aanbod op dat moment. Het is dus zeker mogelijk dat je bij specifieke exchanges meer moet betalen voor het aanschaffen van bepaalde soorten cryptocurrency dan bij andere exchanges.

Kan ik profiteren van de koersverschillen per exchange?

Het is natuurlijk mogelijk om te profiteren van de koersverschillen bij de verschillende exchanges. De koersverschillen liggen doorgaans rond de 1 tot 2 procent, maar kunnen gemakkelijk oplopen tot 5 procent. Hoe groot het verschil in koerswaarde is, is vooral afhankelijk van de vraag en het aanbod op het moment van kopen of verkopen. Door bijvoorbeeld een cryptomunt op één exchange voor een lage prijs te kopen en deze op een andere exchange voor een hogere prijs te verkopen, kan er binnen korte tijd veel winst worden gemaakt. Het is hierbij wel van belang dat je in de gaten blijft houden of de transactiekosten (die in dit geval twee keer in rekening worden gebracht) niet hoger zijn dan de winst die je maakt met het wisselen van exchange. Bereken altijd vooraf hoe hoog de transactiekosten zullen zijn, voordat je de transacties uitvoert. Voor het handelen in cryptocurrency tussen verschillende exchanges is op het internet voldoende software te vinden. Een voorbeeld van dergelijke software is ‘trading arbitrage’, die het mogelijk maakt om kleine winsten te maken door gebruik te maken van prijsverschillen.

Leave a Comment