Waarom is de Nederlandse overheid niet blij met cryptocurrency?

De meeste overheden zijn niet direct te spreken over de opkomst van cryptocurrency. Dit is dan ook niet anders bij de Nederlandse overheid. In dit artikel zullen de voornaamste bezwaren van de Nederlandse overheid tegen cryptocurrency worden toegelicht.

Cryptocurrency biedt mogelijkheden tot witwassen

Het eerste kritiekpunt is dat cryptocurrency het gemakkelijker maken om geld wit te wassen. Dit komt doordat cryptocurrencies nog niet gereguleerd- en in veel gevallen anoniem zijn. Momenteel worden cryptocurrency relatief veel ingezet voor dergelijke praktijken, wat natuurlijk tegen de wet is.

Cryptocurrency zorgt voor instabiliteit in de economie

Meer informatie

- Handleiding: Cryptocurrency Exchanges [TIP]
- Handleiding: Cryptocurrency Wallets
Beste wallet uit de test: Ledger Nano S
Prijs bij Ledger: €69,99

Vragen?

Vragen over het onderwerp van deze pagina? Laat hieronder een comment achter en wij komen hierop terug!
> direct naar comment section <

Een van de belangrijkste kritiekpunten van de Nederlandse overheid tegen cryptocurrency is dat deze virtuele munten mogelijk voor instabiliteit in de economie zorgen. Veel Nederlandse burgers investeren tegenwoordig liever in cryptocurrency, in plaats van het veilig sparen van geld op een spaarrekening. Enerzijds zien de banken daardoor het saldo aanzienlijk teruglopen en anderzijds lopen de burgers meer risico met hun geld. Zeker met de economische crisis nog vers in het geheugen, is de Nederlandse overheid bijzonder argwanend wanneer er dergelijke economische ‘bubbels’ ontstaan.

Voorkom de meest gemaakte beginnersfouten! Download ons GRATIS e-book van de top 10 meest gemaakte fouten.

Gratis Ebook Downloaden

Cryptocurrency maken het heffen van belasting lastiger

Officieel kunnen inkomsten uit cryptocurrency niet worden gezien als inkomsten; het is nog altijd een normale investering. Doordat het officieel niet aangemerkt kan worden als inkomen, kan er geen inkomstenbelasting worden geheven door de Belastingdienst. Wel kan de Belastingdienst over de waarde van de virtuele munten vermogensbelasting heffen, op het moment dat het vermogen van iemand hoger is dan het heffingsvrije vermogen. Daar komt natuurlijk het tweede probleem bij kijken; het is voor de Belastingdienst momenteel enorm lastig om te bepalen hoeveel virtuele munten iemand in zijn of haar bezit heeft. De kans dat er daarom over een groot gedeelte van het vermogen geen belasting kan worden geheven, is aanzienlijk.

Hoewel de Nederlandse overheid met wantrouwen kijkt naar de ontwikkelingen rondom cryptocurrency, lijkt een verbod voorlopig gelukkig nog ver weg.